Senioren

Interne Competitie 
De senioren spelen elk seizoen een interne competitie met het clubkampioenschap als inzet. De indeling van de partijen gebeurd m.b.v. het “Keizersysteem”. Voordeel hiervan is dat bijna altijd wordt gespeeld tegen iemand van gelijke sterkte. Hoe hoger de plaatsing op de ranglijst des te meer weerstand men kan verwachten. 

‚Äč
Het speeltempo bedraagt 1 uur per persoon voor de hele partij, waarbij er per zet 30 seconden wordt toegevoegd aan de speeltijd, volgens het zogenaamde Fischertempo. Elke partij dient genoteerd te worden. Allereerst wordt hier deels mee voorkomen dat men te impulsief  schaakt. Een ander voordeel is dat de partij na afloop nagespeeld kan worden met de tegenstander. Het leereffect hiervan moet men zeker niet onderschatten. Het noteren is voor de beginner best even wennen. Na een aantal partijen gaat dit echter als vanzelf. Notatieboekjes en / of notatieformulieren zijn altijd voorhanden. Gespeeld wordt volgens de “FIDE-regels voor het schaakspel” 

Externe Competitie
Binnen de provincie Zeeland strijden de diverse schaakverenigingen die aangesloten zijn bij de Zeeuwse schaakbond (ZSB) tegen elkaar in competitie verband. Naast de zaterdagcompetitie, welke de opstap vormt dan wel onderdeel uitmaakt van de door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond georganiseerde landelijke competitie, is er ook nog de door de apart door de ZSB georganiseerde avondcompetitie. In de zaterdagcompetitie wordt er samen met Schaakvereniging Zierikzee het zogenaamde combinatieteam ‘Zie Scherpe Combinatie’ gevormd. Onze vereniging neemt met tenminste twee teams deel aan deze gezellige (avond)competitie. De ervaring leert dat deze avonden spannend maar daarnaast ook gezellig kunnen zijn. Het meespelen binnen deze externe competitie is niet verplicht.
 
 
Snelschaak 
Beide spelers krijgen elk 5 minuten per partij om elkaar te bestrijden. Niet iedereen is hier een liefhebber van. De zetten die op het bord verschijnen doen soms de haren ten berge rijzen. Het snelschaken is uitstekend geschikt om bepaalde openingen of patronen te oefenen. Daarnaast is het een leuk tijdverdrijf. In de regel spelen we tweemaal per jaar een snelschaaktoernooi op de competitie avond waarbij tijdens het Oliebollensnelschaaktoernooi rond de kerst leuke prijzen te winnen zijn. 

Doorgeefschaak
Tot een paar seizoen terug was het een goede gewoonte om jaarlijks aan het einde van het seizoen een simultaanavond te organiseren, welke altijd werd gegeven door de kersverse clubkampioen. Zowel de jeugd als de senioren waren van de partij om te laten zien dat de kampioen toch niet zo goed kan schaken. Om de dynamiek tussen de jeugd en de senioren te vergroten is deze simultaanavond vervangen door het zogenaamde doorgeefschaak. Hierbij vormen een senior en junior samen een team, waarbij deze het opnemen tegen eveneens een senior en junior. De stukken die worden geslagen worden (door)gegeven aan de teammaat, welke per beurt de keuze heeft om een zet op het bord te doen, dan wel een stuk bij te plaatsen op het bord. Gegarandeerd succes voor veel hilariteit op elk schaakniveau!