ZSC wint twee keer van tweede van Bergen op Zoom
Geplaatst 24 november 2018
In de vierde ronde in de 4e klasse van de KNSB gingen we op bezoek bij het tweede van Bergen op Zoom. Vanwege onderbezetting van hun eerste team hadden zij aardig wat invallers. Wij misten Kees en Rick, een ook niet geringe aderlating. Voorts leek het verschil in gemiddelde rating, 1755 voor Bergen op Zoom en 1625 voor ZSC, niet veel goeds te beloven. Maar, zoals bekend, wij Zeeuwse spelers zijn vaak beter dan een getalletje aangeeft!
 
Op verzoek van Bergen op Zoom gingen twee van onze spelers vooruit spelen. Joost slaagde erin maar liefst 200 punten ratingverschil te doen verbleken met een prima partij die hij prachtig bekroonde. Koningsstelling slopen, dame-offer op h7, en mat op de h-lijn met een toren. Sebastiaan remiseerde na een turbulente partij.
 
Op de speeldag kwam ik zelf (Martin) niet lekker uit de opening en zag pas een lichtpuntje bij het koffie halen. Ben, die ik in een optimistische bui aan het eerste bord gezet had, meldde dat hij een stuk voor stond. Ben had 300 ratingpunten minder. Een gezond stuk? vroeg ik. Jazeker!  was Bens antwoord, met een dikke grijns.
 
Kim meldde geloof ik als eerste een resultaat. Met zwart had hij met de Traxler aanval zijn tegenstander verrast en omver gelopen. Jammer voor Kim dat zijn opponent geen rating had, het levert hem dan geen ratingpunten op.
 
Sjaak verdedigde zich met een Konings-Indische opstelling tegen het Frans. Het leverde hem wel een betere stelling op maar hij wilde niet te veel risico nemen en remiseerde.
 
Ben speelt met wit het Engels zo sterk dat hij dan bijna iedereen aankan. Ik had hem dit al eens vaker zien doen. Zwart heeft zwakke witte velden en Ben combineert er dan dwars doorheen. Het stuk dat Ben in de opening won conserveerde hij keurig tot het einde toe.
 
Invaller Wilco had bijna 500 ratingpunten te overbruggen en hield het lang vol. Maar uiteindelijk moest hij toch de hand van zijn tegenstander schudden.
 
Nu was de stand 4-2 voor ons, Olaf en ik waren nog bezig en eigenlijk kon je wel spreken van een patstelling in het verdere verloop. Olaf had al een paar keer remise afgeslagen en bood het nu zelf aan, wat gezien de stand niet geaccepteerd werd natuurlijk. Evenzo bij mij. Na een lastige opening stond ik iets beter vanwege een zwakke pion bij mijn tegenstander. Maar ik handelde het niet goed af en kwam in een gelijke stelling en bood remise aan. Wat natuurlijk ook afgeslagen werd.
Ja, dit duurde voor mijn gevoel wel meer dan een uur. Ik zat al te denken aan de 50-zetten regel die over een poosje actueel zou worden. Maar gelukkig vond Olaf de winnende zet, waarop mijn tegenstander direct remise accepteerde.
 
Een 2,5 - 5,5 overwinning dus, we staan nu vijfde in onze klasse. Maar we zijn er nog echt niet. We krijgen alle teams boven ons nog, plus het onderaan staande Scheldeschaak. Te beginnen met De Pion 2 dat op 15 december bij ons op bezoek komt. De Pion 2 staat bovenaan en heeft een gemiddelde rating van rond de 1970. Winnen zal moeilijk zijn wellicht kunnen we wel nog wat nodige bordpunten sprokkelen.