ZSC wint opnieuw
Geplaatst 02 april 2023
Zie Scherpe Combinatie heeft in de voorlaatste ronde opnieuw gewonnen en is opgeklommen naar een gedeeld 2e plaats op basis van wedstrijdpunten. Rekening houdend met het bordsaldo staat het achttal op een 4e plaats. In de achtste ronde werd in Scherpenisse met 6-2 gewonnen van Baronie2 uit Breda die in de laatste ronde nog aan de bak zal moeten voor lijfsbehoud in de 4e klasse.
 
ZSC kwam al snel op achterstand door het verlies van Kees van den Nieuwendijk op het 6e bord. Net zoals in de vorige ronde tegen Middelburg zat hij niet lekker in zijn spel en verloor materiaal en daardoor de partij. Sjaak Spiegels kon na een Pirc geen voordeel behalen op het 4e bord. Nadat hij ook veel tijd verbruikte, koos hij eieren voor zijn geld en berustte in een puntendeling. Joost van Eenennaam bracht de stand weer in evenwicht door een solide overwinning op het 3e bord. Na een rustige opening trok hij het initiatief naar zich toe met overwicht op de koningsvleugel waardoor een pion werd gewonnen. Na afwikkeling naar het eindspel resteerden twee sterke centrumpionnen wat bekwaam naar winst werd afgewikkeld.
 
Op het 8e bord remiseerde Michel Melkert ondanks een pion voorsprong. Hij kon de winnende voortzetting in het eindspel niet vinden zodat de vrede werd getekend. Dig de Graaf bracht het team echter wel op voorsprong door een degelijke overwinning op het 2e bord. Na een zij-variant van het Frans ging de partij aanvankelijk gelijk op maar hij kwam positioneel sterker te staan in het middenspel. Toen de Bredanaar zijn pionnenstelling door de druk verder verzwakte kon de ZSC-er een pion winnen en afwikkelen naar een gewonnen eindspel.
 
Olaf van der Sloot behaalde op het 5e bord zijn tweede overwinning van het seizoen. In een Scandinaviër bleek zijn tegenstander goed voorbereid te zijn want dit is zijn eigen favoriete opening. De ZSC-er kwam dan ook zeker niet in het voordeel tot in het late middenspel. De ZSC-er kon daarna echter een kwaliteit en een pion winnen en dat was voldoende voor de winst. Op het 1e bord stond Rick van der Pluijm toen ook al gewonnen. In een Spaanse partij was hij een koningsaanval begonnen door het opengooien van de g-lijn. Alhoewel de witte koning niet direct in gevaar was, kon de Scherpenissenaar toch een kwaliteit en twee pionnen winnen waarna het alsnog over en uit was.
 
Op het 7e bord zette Rick van de Breevaart de overwinning luister bij door de eindstand op 6-2 te brengen. De partij kwam rustig op gang maar de Tholenaar wist in het middenspel een kwaliteit en pion te winnen en dit was voldoende voor de winst.
In de laatste ronde moet worden gespeeld tegen de Drie Torens 2 uit Tilburg die net als de Baronie 2 de punten hard nodig hebben om niet te degraderen. Koploper De Pion uit Roosendaal, die alleen van ZSC hebben verloren dit seizoen, zijn inmiddels niet meer te achterhalen.
 
 
Rating
 
Rating
  Pluijm van der, R. (Rick) 2044   Straathof, D. (Dick) 1841 1 - 0
  Graaf de, D. (Dig) 1874   Willeboordse, J. (Jasper) 1823 1 - 0
  Eenennaam van, J. (Joost) 1813   Severeijnen, P.M.M. (Peter) 1795 1 - 0
  Spiegels, S. (Sjaak) 1744   Rutten, J.G.H. (Joost) 1685 ½ - ½
  Sloot van der, O. (Olaf) 1825   Merwijk van, M. (Matthijs) 1724 1 - 0
  Nieuwendijk van den, C.L. (Kees) 1767   Creuels, F.M.J. (Frank) 1635 0 - 1
  Breevaart van de, R. (Rick) 1682   Kapitany, K. (Karoly) 1626 1 - 0
  Melkert, M. (Michel) 1597   Lessmann, E.A.B.M. (Edwin) 1643 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 1793   Gemiddelde Rating: 1722 6-2