ZSC wederom met (half) bordpunt aan verkeerde kant score
Geplaatst 14 december 2019
De vierde ronde werd voor de ZSC combinatie nagenoeg een kopie van de voorgaande ronde: er werd wederom nipt met 4.5-3.5 verloren, nu tegen SVO Oisterwijk. In beide gevallen moest 1e bordspeler Rick van der Pluijm een 4-3 achterstand gelijk trekken door te winnen, maar net als tegen het Haagse SHTV, moest hij opnieuw berusten in remise. Het grote verschil deze keer was dat hij totaal gewonnen stond in het eindspel met twee pionnen meer, maar door verschillende varianten door elkaar te halen, ging eerst zijn tijdsvoordeel verloren en kreeg in een wederzijdse tijdsnoodfase zijn Brabantse opponent de kans zijn paard te offeren voor de resterende twee pionnen. Hierdoor kwam Rick een loper voor te staan maar alleen daar mee kun je geen mat mee zetten.
 
Deze onverwachte ontknoping kwam pas twee uur nadat de andere partijen al waren afgelopen. Zo werd de vrede getekend op nog vier borden. Als eerste gebeurde dit bij Kees van den Nieuwendijk waar beide spelers niet veel bereikten. Op het tweede bord kwam er bij Olaf van der Sloot een scherpe stelling op het bord waarbij de speler van Oisterwijk het mes tussen de tanden had met een stukoffer tot gevolg. Olaf kon de matdreiging pareren en bleef gewoon een stuk voor staan. Wellicht door een wat gedrukte stelling besloot hij remise aan te bieden maar had eigenlijk door moeten spelen voor de winst. Een gemiste kans gezien de eindstand.
 
Ook op het zevende en achtste bord werd het punt gedeeld bij Sebastiaan Koedoot en Rick van de Breevaart. Beide partijen gingen redelijk gelijk op waardoor een puntendeling een logisch resultaat was. De eerste verliespartij was op het derde bord bij Joost van Eenennaam. Hij kreeg het Morra gambiet op het bord en kon de aanvallende impulsen uiteindelijk geen weerstand bieden. Ook Sjaak Spiegels moest snel daarna het hoofd buigen op het vierde bord nadat hij niet echt lekker in de partij zat.
 
De enige winstpartij kwam op naam van Dig de Graaf die zich als nieuwe teamcaptain op het zesde bord had geposteerd om wat meer spelritme op te bouwen na afwezigheid van vijf jaar. Na een Caro-kan kwam hij beter uit de opening en stond zijn opponent de hele partij onder druk. Net toen de Oisterwijker zich leek te kunnen ontworstelen, blunderde hij door tijdnood een stuk weg wat hem de partij kostte.
 
Zie(rikzee) Scherpe(nisse) Combinatie staat na dit verlies op een gedeeld vierde plaats maar heeft de meeste bordpunten vergaard. De volgende ronde is op 1 februari tegen Landau 2 in Axel. Nu dus eerst tijd voor hazenpeper, kerststol en oliebollen.