ZSC verslaat HWP4
Geplaatst 02 november 2013
In Sas van Gent heeft Zie Scherpe Combinatie in de 3e ronde van de Zeeuwse hoofdklasse haar eerste overwinning behaald. Het plaatselijke Het Witte Paard 4 werd met 4.5-3.5 verslagen waardoor ZSC steviger in de middenmoot komt te staan.

Op het 6e bord was Sebastiaan Koedoot als eerste klaar tegen de HWP teamleider. Beiden konden geen voordeel behalen en al vroeg werd de vrede getekend. Hans Aangeenbrug verwachte een tegenstander met 200 ratingpunten meer maar dat werden er bijna 200 minder doordat de 1e bord speler van HWP moest invallen in een hoger team. In een Budapester kwamen de stukken van Aangeenbrug veel beter tot ontwikkeling wat hij bekwaam naar een gewonnen stelling afwikkelde.

Invaller Theo Blonet incasseerde ook het volle punt op het 8e bord doordat zijn tegenstander in tijdnood een misrekening maakte en materiaal moest inleveren. Op het 5e bord kwam Arend Bandsma al vroeg na een Caro-Kann beter te staan met aanvallende impulsen. Dit voordeel liet hij niet meer glippen waarna de voorsprong werd vergroot tot 2 punten. Kedem Gutkind is de laatste tijd erg goed in vorm wat echter in de laatste paar ronden van de externe competitie niet altijd tot uitdrukking komt. Ook deze keer kon hij niet de juiste voortzetting vinden tegen de Franse verdediging en zag een gambietpion niet meer terug. Hierdoor kwam hij stap voor stap minder te staan en moest uiteindelijk capituleren.

Ook Rick van de Breevaart liep tegen een nul aan op het 4e bord ondanks evenwicht in het middenspel. Met de dames nog in het spel stond hij op een gegeven moment zelfs iets beter maar realiseerde na afruil dat de lichte stukken van de Vlaming beter samenwerkte waardoor hij beslissend voordeel kon forceren. Gelukkig bracht Bart Hertog op het 7e bord de ZSC boot in veilige haven. Hij leek in het begin teveel onnodige damezetten te doen wat ten koste ging van zijn ontwikkeling. Hij had echter een betere pionnenstructuur wat winnend bleek te zijn in het eindspel.

Dig de Graaf had inmiddels een gewonnen stelling op het bord gekregen op het 2e bord. In het middenspel had hij zijn tegenstander een kwaliteit afhandig gemaakt en nadat hij ook nog de witte b-pion veroverde stond de Sassenaar op het punt te capituleren. De Graaf tastte echter richting de tijdscontrole totaal onnodig mis waardoor de witte stukken het initiatief overnamen. In tijdnood liet De Graaf ook nog een paardvork toe waarna beide spelers verbijsterd achterbleven door de onverwachte afloop. Gelukkig leed het teamresultaat er niet onder want de 2 machtpunten gingen mee naar Scherpenisse.

1. B. de Vogelaere    - H. Aangeenbrug    0-1
2. A. den Hamer    - D. de Graaf    1-0
3. J. Gommers    - K. Gutkind    1-0
4. M. vd Vaerd    - R. vd Breevaart    1-0
5. M. Colsen    - A. Bandsma    0-1
6. H. de Ridder    - S. Koedoot    0.5-0.5
7. N. Wegman    - B. Hertog    0-1
8. T. Lammens    - T. Blonet    0-1