ZSC verrast met overwinning op koploper SHTV
Geplaatst 12 maart 2022
Na het opengaan van de maatschappij hoopte teamleider Dig de Graaf in de 7e ronde van de KNSB competitie weer beroep te kunnen doen op alle ZSC basisspelers. Helaas was dit niet het geval door twee last minute corona besmettingen waardoor alleen Rick van de Breevaart weer van de partij was.
 
In Scherpenisse moest worden aangetreden tegen koploper SHTV 1 uit Den Haag. Gelukkig was het team compleet maar de verwachtingen waren niet hooggespannen mede vanwege het gemiddelde ratingverschil van meer dan 140 punten. Desondanks werd een knappe 4.5-3.5 geboekt en eigenlijk was er ook niet veel op af te dingen.
 
Op het 3e bord was de verwachte uitslag een puntendeling gezien het track record van beide heren. Kees van den Nieuwendijk zorgde dan ook niet voor een verrassing en noteerde het eerste halfje op het wedstrijdformulier. Olaf van de Sloot deed hetzelfde op het 1e bord nadat zijn tegenstander het remise aanbod aannam in een voor hem iets mindere stelling.
 
Er waren maar liefst vijf remises deze middag. Herintreder Rick van de Breevaart deelde op het 7e bord ook het punt. Zijn tegenstander offerde een pion maar zag die niet meer terug. Wederzijdse kwaliteitsoffers verbraken het evenwicht ook niet waarna er werd berust in een puntendeling. Hetzelfde resultaat was er bij Tim Fierens op het 6e bord maar daar was het spelverloop geheel anders. Tim had een stuk geofferd en kreeg er uiteindelijk drie mooie pionnen voor terug. Beide spelers konden echter de juiste winstvariant niet vinden.
 
Werd er dan helemaal niet gewonnen of verloren? Jazeker, de eerste overwinning kwam op naam van Martin Krijger op het 5e bord. Na een Franse verdediging was hij beter uit de opening gekomen en had een centrumpion veroverd. Daarna schoof hij zijn tegenstander bekwaam van het bord zodat er een voorsprong voor ZSC op het scorebord verscheen. Helaas werd het weer gelijk nadat invaller Reinier Smits moest capituleren op het 8e bord. Hij had in het middenspel een vervelend tijdelijk stukoffer over het hoofd gezien waardoor de Hagenaar (of mogelijk Hagenees!) winnend voordeel kreeg.
 
Het vierde punt werd binnengehaald door Dig de Graaf op het 2e bord die tegen de sterkste (2000+) SHTV speler moest aantreden. Na de Paulsen variant van het Siciliaans ondernam hij een pionnenopmars over de koningsvleugel om de zwarte koning zo snel mogelijk aan te vallen. Zijn eigen koning kwam daardoor ook op de tocht te staan en toen hij in tijdnood ook nog een verkeerde pionzet deed, leek de Haagse speler af te kunnen wikkelen naar winst. Hij gebruikte hiervoor veel tijd en ging toen juist een paar mindere zetten doen. Dig pakte gelijk door, won een kwaliteit en haalde de buit soepel binnen.
 
Op het 4e bord stond Sjaak Spiegels toen al erg goed met kansen op winst. Hij was namelijk eerst een pion voorgekomen maar won daarna een loper voor twee pionnen. Er resteerde een eindspel met 2 lopers + pion tegen 1 loper + 2 pionnen. Sjaak zag de weg naar winst niet maar wat veel belangrijker was is dat zijn remise twee wedstrijdpunten opleverde.
 
Zo blijft ZSC op de 3e plaats staan met nog twee wedstrijden te gaan namelijk tegen Krimpen a/d IJssel en Spijkenisse.
 
Verslag van SHTV op hun site: https://www.schaakcombinatiehtv.nl/nl/content/titel-shtv-1-lijkt-brug-te-ver-na-teleurstellende-nederlaag