ZSC verlaat de Hofstad met lege handen
Geplaatst 23 november 2019
In de 3e ronde heeft het Zie Scherpe Combinatie achttal met 4.5-3.5 nipt verloren in Den Haag tegen het plaatselijk SHTV. Daarmee gingen de eerste wedstrijdpunten verloren van het seizoen tegen een opponent die op de borden gemiddeld 137 meer ratingpunten had. Mogelijk had het verlies ook te maken met het eten van een traktatie ‘Haagse kak’ (als ik me goed herinner) waarbij vooraf werd opgemerkt dat het veel op de Zeeuwse bolus lijkt vanwege de bruine suiker. Hoe durven ze!
 
De nieuwe teamcaptain Dig de Graaf was als eerste klaar nadat hij op het derde bord al na ruim anderhalf uur spelen een remise-aanbod accepteerde. Hij was iets beter uit de opening gekomen maar zag het niet zitten om het spel te forceren. Kort daarna deed Olaf van der Sloot op het tweede bord een remise-aanbod. Hij was voor zijn gevoel niet helemaal lekker uit de opening gekomen maar bij de nabespreking bleek dat erg mee te vallen. Na lang nadenken van zijn tegenstander werd het puntdeling geaccepteerd.
 
Kees van den Nieuwendijk voegde op het vijfde bord de derde remise toe aan het wedstrijdformulier. Hij leek prima spel te hebben gekregen na de opening maar zijn Haagse tegenstander leek gevaarlijk aanvalsspel te krijgen op de witte koningsvleugel. Alhoewel Kees dit goed pareerde zag hij verder spelen niet zitten en werd z’n remise-aanbod zonder aarzeling geaccepteerd.
 
Op de laagste borden waren de ratingverschillen het grootst. Invaller Bart Hertog kreeg op het achtste bord aanvankelijk prima spel maar maakte in het middenspel net te veel foutjes die na een kwaliteitsoffer netjes werden afgestraft. Een vergelijkbaar tafereel speelde zich af op het naastgelegen zevende bord. Martin Krijger had dan wel geen 300 ratingpunten minder maar toch nog steeds bijna 200. Dat was in het spel echter niet direct zichtbaar. Hij kreeg na een Siciliaanse verdediging prima spel met wit ondanks pionverlies. Vanwege tijdnood besloot hij z’n aanvalsstukken af te ruilen waardoor de angel uit het spel ging. Nadat er nog een tweede pion verloren ging, gooide hij de handdoek in de ring.
 
Grote verrassing was de winst van Joost van Eenennaam die in het middenspel minder was komen te staan op het zesde bord. De Hagenaar (of misschien Hagenees) blunderde echter plotseling een toren weg en toen Joost de vrijpion had geneutraliseerd in het centrum kon hij de felicitaties in ontvangst nemen.
 
Het werd 4-3 nadat Sjaak Spiegels de vierde remise aantekende op het vierde bord. Na een Benoni bereikte hij, maar ook zijn tegenstander, na geruime tijd spelen niet veel en werd de vrede getekend.
 
Dat betekende dat Rick van der Pluijm moest winnen op het eerste bord om nog een wedstrijdpunt mee naar huis te kunnen nemen. Ook daar kwam een Siciliaanse verdediging op het bord en won Rick in het middenspel een pion. Na afwikkeling naar het eindspel kon zijn opponent met het loperpaar de remisehaven echter bereiken, ondanks een verzwakte pionnenstructuur, waardoor SHTV de volle buit binnen had.