ZSC stijdend ten onder
Geplaatst 23 maart 2024
Zie Scherpe Combinatie is er in de voorlaatste ronde niet in geslaagd om van directe concurrent Krimpen aan den IJssel 3 te winnen. In Scherpenisse werd met 2.5-5.5 verloren en is het doek van klasse 4F definitief gevallen. Uiteindelijk bleek dat dit resultaat niet meer relevant omdat de andere potentiële degradant Spijkenisse 2 onverwachts wist te winnen.
 
Helaas moest ZSC met twee invallers de strijd aanbinden door afwezigheid van Rick van der Breevaart en Kees van den Nieuwendijk. Mark van Rooten en Jeffrey Willeboordse namen de honneurs waar. De middag verliep desalniettemin qua spelbeeld redelijk voorspoedig waarbij alleen Michel Melkert op het 6e bord positioneel onder druk kwam te staan. Zijn partij ging dan ook uiteindelijk verloren. Daarvoor had Mark van Rooten het eerste halfje gescoord door een comfortabele remise. Hij leek beter te staan in het eindspel met een vrije centrale pion maar hij zag de weg naar winst niet.
 
Andere invaller en ratingloze Jeffrey Willeboordse speelde een snelschaakpartij op het 8e bord tegen de man uit Zuid-Holland die juist weer erg veel tijd verbruikte. De ZSC-er leek goed te staan in het middenspel maar ging alsnog de fout in met verlies als gevolg. Dat was uiteindelijk hetzelfde resultaat voor Olaf van der Sloot op het 3e bord en Sjaak Spiegels op het 6e bord maar dat leek totaal onnodig. Beide spelers waren prima uit de opening gekomen maar toch ging het bij beiden onverwachts mis zoals we vaker dit seizoen hebben gezien.
 
Aloys Kersten kon op dat moment niet veel meer bereiken op het 4e bord. In het middenspel maakte hij een foutje en kwam onder druk via de open d-lijn waarna hij snel berustte in een puntdeling. Hierdoor kwam de tussenstand op 1-5 en waren alleen de hoogste twee borden nog bezig die er veelbelovend uitzagen voor ZSC.
 
Zo offerde Joost van Eenennaam een pion in de opening met onduidelijke kansen en tegenspel. Toch wist hij z’n opponent met tactische verwikkelingen onder druk te zetten waarna hij een pion voorkwam. De partij leek af te glijden naar remise maar nadat de man uit Krimpen te snel een pionnetje wilde terugpakken kreeg hij het deksel op zijn neus en verloor zijn toren vanwege een matdreiging.
 
Dig de Graaf speelde op het 2e bord een rustige opening maar een sterk middenspel waarna hij gewonnen kwam te staan. In het eindspel verzuimde hij na 5.5 uren spelen een simpel tussenschaakje te geven en ging zo van een totaal gewonnen +6.4 naar een potremise 0.0. Beetje wrang vanwege zijn goede spel maar dit hoort er ook bij.
 
In de laatste ronde op 20 april speelt ZSC in Scherpenisse tegen Spijkenisse 2 om de bekende des keizers baard.
 
  ZSC 1 Rating   Krimpen aan den IJssel 3 Rating Ronde 8
  Eenennaam van, J. (Joost) 1913   Elderhorst, J.J.M. (Joop) 1901 1 - 0
  Graaf de, D. (Dig) 1947   Moerkerken, R. (Remko) 1913 ½ - ½
  Sloot van der, O. (Olaf) 1882   Berendsen, D. (David) 1898 0 - 1
  Kersten, A.P.H.M. (Aloys) 1854   Versteeg, H.J. (Henny) 1884 ½ - ½
  Melkert, M. (Michel) 1695   Wolde ten, B. (Bert) 1885 0 - 1
  Spiegels, S. (Sjaak) 1847   Ranft, J.H. (Hans) 1877 0 - 1
  Rooten van, M. (Mark) 1667   Brussel van, A.G.J. (Bert) 1858 ½ - ½
  NO 0   Greevenbosch, C. (Kees) 1849 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1829   Gemiddelde Rating: 1883 2½-5½