ZSC speelt gelijk tegen Souburg 2 (naschrift: en toch weer niet)
Geplaatst 06 november 2021
Het combinatie team Zie Scherpe Combinatie (ZSC) van de schaakverenigingen Denk en Zet en Zierikzee hebben in de 3e ronde in klasse 4G van de KNSB competitie gelijkgespeeld tegen Souburg 2. In Scherpenisse werd het 4-4 waarbij ZSC met een 0-1 achterstand moest beginnen.
 
Door de extra overheidsmaatregelen moest er door alle spelers een QR bewijs worden getoond en slechts de helft van het basisteam kon dit ook doen. Gelukkig werden op de dag voor de wedstrijd nog drie invallers gevonden waardoor er maar op een bord een reglementaire nul moest worden genoteerd.
 
Teamleider Dig de Graaf gaf op het 3e bord gelijk het goede voorbeeld door zijn tegenstander op de 23e zet fraai mat te zetten. In de opening kwam hij veel beter tot ontwikkeling waardoor hij positioneel gewonnen kwam te staan en snel de genadeklap kon geven.
 
Op het 7e bord speelde invaller Peter de Vrieze tegen een jeugdige Souburgse invaller. Laatstgenoemde leek in het middenspel positioneel iets beter te staan maar hij kon het evenwicht niet verbreken waarna de vrede werd getekend. Datzelfde gebeurde bij Olaf van der Sloot op het 3e bord. Hij kwam minder te staan na pionverlies maar wist het tij te keren en kreeg licht voordeel. Desondanks accepteerde hij deling van het punt.
 
De jeugdige Reinier Smits was een van de andere ZSC invallers op het 6e bord en hij gaf gelijk zijn visitekaartje af door voor de tweede dag op rij van een 1700+ speler te winnen. De eerste 18 zetten werden gevolgd volgens de theoretische paden van het Spaans. Zijn Souburgse tegenstander gaf een verkeerd gevolg aan zijn kwaliteitsoffer. Reinier maakte het hierna bekwaam af en trakteerde de Souburgse voorzitter op een nul.
 
Deze overwinning was hard nodig want even daarvoor had derde invaller Alec Harmsen op moeten geven op het 8e bord. Hij had zich in het middenspel misrekend waardoor een van zijn stukken te veel in de doos verdween. Dit stukverlies was de genadeslag voor de net teruggekeerde DEZ jeugdspeler.
 
Hetzelfde resultaat werd bereikt door Kees van de Nieuwendijk op het 5e bord. Beide spelers speelden nogal slordig en de kansen gingen over en weer. Zo verloor Kees eerst een stuk maar won dit terug en kwam een pion voor te staan. Daarna verloor hij weer twee pionnen waardoor hij het eindspel in ging met een pion achterstand. Dit bracht de Souburger tot een goed einde waardoor de tussenstand 3-4 werd in het voordeel van Souburg.
 
Alle druk kwam dan ook te liggen op de schouders van Sjaak Spiegels op het 2e bord. Gelukkig was hij tegen zijn taaie tegenstander al een pion voor komen te staan maar het spel was nog niet gespeeld. Lang nadat de meeste spelers waren vertrokken bleef hij geconcentreerd spelen en wist op knappe wijze de koningsstelling binnen te vallen met torenpaar en dame met mat als gevolg.
 
Na dit gelijkspel neemt ZSC de 3e plaats in beslag na de eerdere 5-3 overwinning tegen Middelburg. Op 27 november speelt ZSC tegen Goes 2 in de gelijknamige plaats.

Naschrift:
Na de wedstrijd heeft de competitieleider besloten dat Reinier en Alec onregelementair zijn opgesteld omdat ze niet zouden voldoen aan de eis dat ze 14 dagen voor de wedstrijd in de KNSB ledenadministratie ingeschreven moeten staan. Dit was wel het geval als lid bij Denk en Zet maar niet als dubbellid bij Zierikzee. Blijkbaar is men ongevoelig voor het feit dat ZSC geen vereniging is maar een combinatieteam van 2 verenigingen. Daarnaast voelde de KNSB zich ook niet geroepen coulant om te gaan met de plotselinge overheidsmaatregel met betrekking tot het coronatoegangsbewijs. Doordat deze communicatie slechts een paar dagen voor de wedstrijd werd gedaan kon ZSC simpelweg niet aan het competitiereglement voldoen vanwege onvoldoende beschikbare spelers bij Zierikzee.
Omdat Reinier had gewonnen werd zijn winst omgezet in een reglementair verlies waardoor ZSC met 5-3 verloor en alsnog met lege handen achter bleef.