ZSC met lege handen naar huis
Geplaatst 06 februari 2022
In de 6e ronde van de KNSB competitie speelde ZSC haar 4e wedstrijd van het seizoen tegen Fianchetto uit Schiedam. Dat het nog maar de 4e wedstrijd was klinkt onlogisch maar dit is ontstaan door alle coronaperikelen. Een tegenstander is uit de competitie gestapt en door de recente lockdown is de 5e ronde verplaatst naar mei. Ook ZSC is hard geraakt door de QR vereisten en is een half basisteam kwijtgeraakt. Gelukkig hadden we ook deze keer weer net genoeg invallers gevonden om met z’n achten aan te treden ook al was dat met gemiddeld ±200 ratingpunten minder dan Fianchetto.
 
Door deze verzwakking gaat ZSC het zwaar krijgen om nog meer wedstrijdpunten te winnen met name omdat de zwaardere tegenstanders nog moeten komen. Dat bleek ook tegen Fianchetto want er werd met 5.5-2.5 verloren. Dit lijkt kansloos maar dit was het niet want pas in de late middag viel de beslissing.
 
Olaf van der Sloot speelde een verdienstelijke remise op bord 2 tegen een Schiedamse invaller (met 2000+ rating..). Beide spelers bereikten niet veel en tekende de vrede al vroeg in de middag. Op het 8e bord had ZSC een meevaller want invaller Mark van Rooten kreeg het punt bijna cadeau omdat zijn tegenstander in de opening zijn loper liet opsluiten waardoor het verloren ging. Mark moest er nog een tijdje voor werken maar nadat hij een aanval op de koningsvleugel had afgewend en materiaal had afgeruild was de buit binnen.
 
Een puntendeling werd het resultaat bij Kees van den Nieuwendijk op het 5e bord waar beide spelers het evenwicht niet konden verbreken. Dig de Graaf voegde daar korte tijd later een halfje aan toe en bracht de stand op 1.5-2.5. Hij stond de hele partij iets beter maar kon de winnende voortzetting niet vinden.
 
Helaas stonden de resterende 4 partijen toen inmiddels minder voor ZSC. Invaller Reinier Smits was moeizaam uit de opening gekomen op het 6e bord en had plots z’n toren op a8 ingesloten wat hem uiteindelijk het punt kostte. De andere invaller Peter de Vrieze leek betere kansen te hebben op het 7e bord zeker nadat hij een pion voor was komen te staan. Het kreeg alsnog het deksel op de neus nadat hij een tempo tekort kwam bij wederzijdse pionpromotie.
 
Op het 4e bord had Martin Krijger na een Benoni z’n geofferde pion weer teruggewonnen maar liet zich alsnog het kaas van het brood eten op de damevleugel nadat zijn tegenstander 2 vrijpionnen had gekregen. Zelf had Martin ook een vrijpion in het centrum, maar omdat zijn tegenstander in het paardeneindspel wel de juiste paardzet deed om de vrijpion te stoppen en Martin niet, was het pleit beslecht.
Op het 1e bord speelde Sjaak Spiegels een puike partij tegen de Schiedammer die >300 ratingpunten sterker was. Dit verschil in rating was niet op het bord terug te zien want Sjaak speelde gewoon z’n eigen spelletje na een Pirc. Hij miste volgens zijn tegenstander een winnende paardzet en belandde in een eindspel met een vrije h-pion maar ook met een mindere pionnenstructuur. Dit eindspel bleek uiteindelijk niet houdbaar voor Sjaak waardoor hij geen loon naar werken kreeg.
Ondanks dit verlies staat ZSC nog steeds op een verdienstelijke 3e plaats met nog 3 ronden te gaan.