ZSC krijgt te weinig tegen koploper
Geplaatst 08 maart 2014
Schaakcombinatie ZSC heeft zich in de 7e ronde van de Zeeuwse hoofdklasse behoorlijk tekort gedaan door in de return wederom met de minimale cijfers 4.5-3.5 verliezen van koploper Goes. Op de schaakzolder in Scherpenisse maakte ZSC de meeste aanspraak op de overwinning maar bleef met lege handen achter.

De kopman van Goes was afwezig dus dat was een meevaller maar ZSC moest het stellen zonder 3e bordspeler Kedem Gutkind die werd vervangen door Bas van de Graaf. Laatstgenoemde kreeg het Koningsgambiet op het bord waarin hij toevallig goed bekend is. Hij kwam dan ook goed uit de opening en offerde een stuk met het idee de genadeslag toe te kunnen dienen. De Goesenaar kon met zijn span paarden de stelling echter redden en tegelijkertijd enkele pionnetjes meesnoepen. Toen Van de Graaf niet door de stelling heen bleek te kunnen komen, hield hij het voor gezien. Daarvoor had zijn Zierikzeese clubgenoot Arend Bandsma al onverwachts in het stof moeten bijten op het 5e bord. In een Tarrasch variant was hij gelijkwaardig uit de opening gekomen alhoewel hij wel gevaarlijke dreigingen via de a1-h8 diagonaal moest pareren. Het verliezen van een tweetal pionnen werd hem alsnog noodlottig.

Gelukkig deed Sebastiaan Koedoot op het 4e bord weer wat terug door een sterke partij te spelen. De stelling leek met name op de damevleugel dicht geschoven te worden maar Koedoot kon met zijn dame in het hol van de leeuw dusdanig gevaar stichten dat materiaal- en partijwinst het resultaat was. Martin Krijger trok de stand gelijk op het 7e bord na zijn bekende Siciliaanse draak te spelen. Hij maakte daarbij het thematische kwaliteitsoffer op c3 en behield een paar sterke centrumpionnen. Deze brachten na het terugwinnen van de kwaliteit de beslissing in het eindspel.

Een behoorlijk enerverende partij werd gespeeld door Bart Hertog op het 8e bord. Door een dubbele aanval won hij eerst een pion op b5 waardoor hij met 2 verbonden vrijpionnen kreeg. Daarna won hij zelfs nog een stuk en de winst leek slechts een kwestie van tijd totdat hij de zwarte matdreiging onderschatte waardoor hij zijn dame moest offeren. Hij bleef met een toren en 2 lichte stukken over tegenover de dame en nadat hij een matnet kon creëren trok hij alsnog aan het langste eind waardoor ZSC op voorsprong kwam. Op het 1e bord speelde Hans Aangeenbrug een degelijk partij maar kon mede door een klein foutje geen voordeel behalen waarna hij het remiseaanbod van zijn tegenstander accepteerde.

Dig de Graaf leek op winst af te stevenen op het 2e bord nadat hij in een Siciliaanse draak de zwarte koning in het centrum had ingesnoerd. Hij stond inmiddels een gezonde pion voor en had het plan het centrum open te breken. De Goesenaar probeerde via het opspelen van de b-pion tegenspel te creëren en De Graaf dacht daarbij een tussenzetje met de toren te kunnen veroorloven om zo de torens op de open d lijn te verdubbelen. Bij de beoordeling van deze zet had hij echter een blinde vlek op het bord want hij overzag het enig juiste veld voor de zwarte dame, waarna zijn aangevallen paard niet weggespeeld kon worden vanwege matdreiging op c2. Stukverlies was het resultaat maar De Graaf kreeg echter in gierende tijdnood alsnog de mogelijkheid een kansrijk paardoffer te spelen op e6. Hij had daarbij naar remise kunnen afwikkelen door simpelweg de zwarte toren te pakken maar zijn honger naar mat werd hem uiteindelijk fataal waardoor de stand op 3.5-3.5 kwam.

Helaas kon Rick van de Breevaart geen positief resultaat noteren door te verliezen op het 6e bord. Hij leek na de opening met b3 goed te staan maar na zijn lange rokade kon hij de dreigingen en penningen op zijn c3 paard niet adequaat pareren waardoor hij zowel een stuk als de partij verloor. Hierdoor verloor ZSC wederom met de minimale cijfers terwijl beide keren gezien de kansen het resultaat andersom had kunnen zijn. Doordat HWP4 en SVWZV ook verloren blijft ZSC op de 4e plaats staan en ligt Goes op koers om kampioen te worden.

1. Hans Aangeenbrug (1893)- Louis Nieuwenhuijse (1916)      0.5-0.5
2. Dig de Graaf (1943)- Rien de Bock (1865)                             0-1
3. Bas van de Graaf (1829)- Remco van de Braak  (1906)          0-1
4. Sebastiaan Koedoot (1800)- Joey van de Braak (1863)           1-0
5. Arend Bandsma (1742)- Rinus Burgerhoff (1888)                   0-1
6. Rick van de Breevaart (1765)- Hans Welten (1857)                0-1
7. Martin Krijger (1735)- Joop van Ruler (1763)                         1-0
8. Bart Hertog (1698)- Rob Dekker (1653)                                 1-0