ZSC krijgt overwinning cadeau
Geplaatst 28 november 2021
Zie Scherpe Combinatie is in de 4e klasse KNSB gestegen naar de subtop van de rangschikking na een ruime 6.5-1.5 overwinning op Goes 2. Voordat de eerste partij werd gespeeld stond ZSC al met 3-0 voor omdat het Goese team maar met vijf spelers de strijd aanbond. Daardoor bleven de borden 1, 7 en 8 onbespeeld en dit resulteerde in reglementaire overwinningen voor Sjaak Spiegels, Peter de Vrieze en Mark van Rooten.
 
Op het tweede bord speelde Olaf van der Sloot een degelijke partij tegen een Goese jeugdspeler. Na afruil van zijn koningsloper leek hij mooi aanvalsspel te krijgen maar toen dit niet doorsloeg kwam hij in een eindspel terecht met weliswaar een pion meer, maar met ongelijke lopers waardoor het punt moest worden gedeeld. Daarvoor had Martin Krijger al het beslissende punt binnengehaald na een prima partij op het vijfde bord. Hij kwam vanuit de opening positioneel beter te staan na tegenovergestelde rochades en kwam een centrum pion voor te staan. In het toreneindspel bleek deze pluspion beslissend voor de partij.
 
Op het zesde bord kwam Reinier Smits aanvankelijk positioneel minder te staan met name door een te traag ontwikkelde koningsvleugel maar hij was desondanks toch een pion voor komen te staan. Zijn Goese opponent leek te gaan oogsten op de koningsvleugel maar speelde niet secuur genoeg. Reinier bood iets te snel remise aan want hij dacht eerst een kwaliteit te verliezen maar bleek daarbij nog een tweede loper cadeau te krijgen wat hij te laat realiseerde. De speler uit Goes accepteerde daarom ook dankbaar het aanbod.
 
Kees van den Nieuwendijk kwam met zwart wat gedrongen uit de opening en wachtte noodgedwongen rustig af wat er ging gebeuren. Veel was dit niet want de witspeler drong niet echt aan waarna de vrede werd getekend.
Voor teamleider Dig de Graaf werd het een latertje want hij was nog steeds bezig nadat nagenoeg iedereen al was vertrokken, inclusief alle spelers van de andere wedstrijd van Goes 1. In een draak was hij beter uit de opening gekomen met pionwinst tot gevolg. Nadat zijn tegenstander ook nog een kwaliteitsoffer deed kon hij naar een +4 score komen volgens stockfish maar door een paar mindere zetten verdween dit voordeel als sneeuw voor de zon. Gelukkig speelde de Goesenaar na de tijdscontrole ook niet geheel vlekkeloos waarna de ZSC-er alsnog een matnet kon creëren en de volle buit binnen haalde.