ZSC komt niet van de onderste plaats af
Geplaatst 04 februari 2024
In de 6e ronde heeft ZSC niet weten te verrassen tegen mede-degradant Sliedrecht 2. In Scherpenisse werd het 3-5 en het moeras nog drassiger om in de 4e klasse te blijven. Door de versterkte degradatieregeling worden de teams steeds sterker terwijl tegelijkertijd ZSC haar 1e bord speler Rick van der Pluijm moet missen dit seizoen.
 
Op papier is ZSC het team met de laagste gemiddelde rating van deze klasse en tenzij je een goede dag hebt, is dat ook terug te zien in de uitslag. Zo was Michel Melkert op het 8e bord al vroeg klaar door een loper in de penning te laten staan waarna zowel het stuk als de partij verloren gingen. Op het 7e bord leek Kees van den Nieuwendijk enigszins onder druk te staan maar mede door de opkomende tijdsnood van zijn tegenstander kon hij een remise-aanbod aannemen.
 
Rick van de Breevaart trok de stand gelijk op het 5e bord. De ZSC-er was in de opening duidelijk minder komen te staan maar nadat de man uit “het Baggerdorp” een onjuist stukoffer deed, keerden de kansen en kon hij de partij naar zich toetrekken. Op de overige borden zag het er op dat moment overwegend gelijkwaardig uit maar het ging op een tweetal borden toch nog onverwachts mis.
 
Zo had Olaf van der Sloot gelijk spel op het 3e bord maar in het late middenspel ging hij de fout in en moest zich gewonnen geven. Aloys Kersten die naast hem zat, kwam zelfs duidelijk beter uit de opening en kwam comfortabel in het middenspel terecht met een verzwakte zwarte koningsvleugel tot gevolg. Toch vergaloppeerde hij zich onverwachts en moest materiaal inleveren en daarmee de partij.
 
De overige drie partijen eindigden allemaal in een puntendeling. Joost van Eenennaam speelde op het 1e bord een degelijk partij en kwam niet in gevaar. Op het 2e bord kreeg Dig de Graaf in het middenspel het initiatief en won een pion. Bij een naderende wederzijdse tijdnood maakte hij echter een onnauwkeurigheid waarna zijn opponent met eeuwig schaak goed wegkwam. Sjaak Spiegels was als laatste klaar en speelde vanwege de 2.5-4.5 tussenstand eigenlijk alleen nog maar voor de ratingpunten. Op het 6e bord werd het evenwicht niet echt verbroken waardoor remise de logische uitslag was.

In de competitie resteren nog drie ronden waarvan de eerstvolgende in Gorinchem wordt gespeeld tegen het plaatselijke De Giessen en Linge 1. Wederom een finale.
 
  ZSC 1 Rating   Sliedrecht 2 Rating  
  Eenennaam van, J. (Joost) 1832   Rooijen den, T.F.H. (Teunis) 1937 ½ - ½
  Graaf de, D. (Dig) 1884   Dekker, T. (Theo) 1940 ½ - ½
  Sloot van der, O. (Olaf) 1814   Hokken, W. (Wim) 1900 0 - 1
  Kersten, A.P.H.M. (Aloys) 1789   Rekom van, J. (Jerry) 1840 0 - 1
  Breevaart van de, R. (Rick) 1780   Smink, M. (Meinte) 1892 1 - 0
  Spiegels, S. (Sjaak) 1739   Griend van de, J. (Johan) 1759 ½ - ½
  Nieuwendijk van den, C.L. (Kees) 1683   Klein, J.A. (Hans) 1825 ½ - ½
  Melkert, M. (Michel) 1537   Kuiper, W. (Willem) 1692 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1757   Gemiddelde Rating: 1848 3-5