ZSC kansloos in openingswedstrijd
Geplaatst 27 september 2014
ZSC is het nieuwe seizoen begonnen met een 6-2 nederlaag tegen het versterkte Het Witte Paard 4 uit Sas van Gent. In Zeeuws-Vlaanderen kreeg de combinatie van Denk en Zet en Zierikzee geen kans om met de punten huiswaarts te keren. Dit seizoen zijn er wat veranderingen in de opstelling door het vertrek van Kedem Gutkind en Dig de Graaf en de komst van Olaf van der Sloot en doorstroming van Sjaak Spiegels. 

Arend Bandsma moest in deze ronde verstek laten gaan maar doordat Dig de Graaf nog in het land was, kon hij invallen op het 2e bord. Hij deed dat niet al te goed door gebrek aan focus. In een Siciliaanse draak maakte hij de verkeerde keuzes waarna zijn Vlaamse opponent door een torenoffer mat kon forceren. Clubgenoot Bart Hertog stelde het eerste halfje veilig op het 8e bord. Nadat de stelling in elkaar was geschoven was er te weinig over voor beide spelers om voor winst te gaan.

Op het 1e bord leek bij Hans Aangeenbrug hetzelfde resultaat genoteerd te kunnen worden na de verwachte Pirc waarin beide spelers erg bekend zijn. Na afwikkeling van enkele stukken bleef er een stelling over waarin Aangeenbrug een remise-aanbod te moeten doen. Hij overzag echter dat hij door zijn laatste zet een pion weggaf waarna de partij werd voortgezet en het eindspel verloren ging. Nieuwkomer Olaf van der Sloot kon het tij helaas niet keren op het 3e bord want ook hij moest zich gewonnen geven. Na het damegambiet won hij nog wel een kwaliteit maar constateerde dat hij daarbij 3 pionnen had moeten inleveren op de damevleugel. Dat waren er net een paar te veel waardoor hij ze niet tegenhouden.

De nieuwe teamcaptain had er veel zin in op het 73 bord want Martin Krijger liet er in de opening geen gras overgroeien. Het leek gelijk voor de kill te gaan maar kwam er niet doorheen. In plaats daarvan kreeg hij het deksel op de neus nadat hij een stuk verloor dat hij niet meer terug zag. Rookie Sjaak Spiegels speelde een versnelde Draak op het 4e bord maar kreeg een ongebruikelijke stelling op het bord met een pion op f6 en de toren op g8. Zijn koning bleef daardoor in het midden staan en zijn stukken minder ontwikkelt. Toch leek hij in het middenspel terug te komen maar nadat de HWP-er de controle kreeg over de open b-lijn kwam hij stap voor stap minder te staan en moest capituleren.

Deed er dan niemand iets terug? Gelukkig deden de Denk en Zet spelers het redelijk goed deze dag want Sebastiaan Koedoot wist als enig te winnen op het 5e bord. Na de Larsen opening had hij een goede stelling opgebouwd en na het sterke Pd5 kon hij uiteindelijk beslissend afronden door het offeren van zijn torens voor de dame. Met enkele pionnen extra kon hij het eindspel tot winst voeren. Ook Rick van de Breevaart leek op het 6e bord de hele middag aan het langste eind te trekken want na een Franse verdediging had hij prima spel gekregen. Nadat hij de belangrijke witte d4 pion had veroverd kreeg hij een sterk pionnencentrum plus hij kreeg aanvalskansen over de open g-lijn. Toch kon hij de winsthaven niet bereiken en berustte in remise waarna de eindstand op 6-2 uitkwam.