ZSC kan niet verrassen tegen Landau 1
Geplaatst 26 november 2011
Schaakcombinatie ZSC is er in de derde ronde niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen tegen titelkandidaat Landau 1 uit het Zeeuws-Vlaamse Axel. Dicht bij de Belgische grens werd met 5.5-2.5 verloren wat gezien het ratingverschil verwacht mocht worden.
De eerste die het bijltje er bij neergooide was Dig de Graaf die met wit op het derde bord niet voor de juiste aanpak koos in een Pirc. Daardoor kwam hij te passief en onderontwikkeld te staan en toen hij ook nog een stuk wegblunderde hield hij het voor gezien. Snel vergeten en de volgende keer beter.

Rick van de Breevaart deed het stukken beter op het eerste bord maar bleef met dezelfde lege handen achter. Hij was om tactische redenen tegen een op papier veel sterkere tegenstander ingedeeld maar van dit verschil was niet veel te merken. Zijn tegenstander uit Vlaanderen kwam namelijk door een penning een stuk achter te staan maar kon later wel een kwaliteit winnen. Hierdoor kreeg Van de Breevaart een gewonnen stelling van loperpaar tegen toren, maar nadat hij zelf een loper had geofferd zonder voldoende compensatie ging dit voordeel verloren. Hij kreeg alsnog kansen op winst maar toen hij dit ook niet juist deed, ging de partij alsnog verloren.

Op het zesde bord werd de derde nul geïncasseerd door Bas van de Graaf. Op zijn bord was een redelijk dicht geschoven pionnenstructuur ontstaan waar zijn tegenstander iets beter leek te staan. Hij kon dit nog verder uitbouwen met meerdere vrijpionnen op de damevleugel. Toch leek Van de Graaf de stelling te kunnen neutraliseren totdat hij een knap gevonden matnet niet meer kon ontlopen.

Invaller Bart Hertog deed op het achtste bord echter iets terug door op overtuigende wijze te winnen van de Axelse teamcaptain. Ondanks dat hij een vrijpion op de d lijn in bedwang moest houden kon hij zelf met loperpaar en toren de witte stelling binnendringen. In hevige tijdnood wist hij ook nog onverwachts een witte toren te winnen en nadat de witte vrijpion verloren ging, gaf zijn tegenstander zich gewonnen. Naast hem leek Kedem Gutkind op het zevende bord geen kind te hebben met het schaakkind uit Axel maar hij kwam bedrogen uit. De twaalfjarige Landau speler, die een maand terug ook al een speler van ZSC te grazen nam, blijkt veel talent te hebben en liet dat ook deze keer weer zien. Gutkind moest namelijk na een verkeerde combinatie een stuk in leveren en daarmee de punten.

Nog een bord verder zat Sebastiaan Koedoot een sterke partij te spelen tegen een hogere ratingspeler. Na een Slavische verdediging kwam hij veel beter te staan via een opmars van zijn twee centrumpionnnen. Kwaliteitswinst was daardoor onvermijdelijk en toen zijn Vlaamse tegenstander ook nog een belangrijke pion kwijt raakte hield hij het voor gezien.

Hans Aangeenbrug nam deze keer de honneurs waar op het tweede bord. Na een Pirc bereikte hij niet veel meer dan hooguit een gelijke stelling waarbij zijn tegenstander uit Vlaanderen de controle had over de open g lijn. Aangeenbrug kon echter pareren via een ver opgerukte f pion en een puntendeling leek onvermijdelijk. De vrede werd dan ook getekend maar bij de analyse bleek dat Aangeenbrug van geluk mocht spreken dat een winstvariant door de Vlaming overzien was.

Als laatste was Martin Krijger nog bezig iets te verdienen op het vierde bord. Na een Budapester gambiet had hij niet veel bereikt en moest na een dubbele paaraanval zijn c7 pion inleveren. Hierna volgde ook nog kwaliteitsverlies waardoor hij hard moest werken om stand te houden. Na een paar uren zwoegen was het resultaat nul komma nul waardoor de eindstand op 5.5-2.5 kwam te staan.

Zie Scherpe Combinatie is de volgende ronde vrij waardoor het pas weer in januari hoeft aan te treden. Dan is Het Witte Paard 4 uit Sas van Gent te gast.