ZSC kan niet verrassen in laatste ronde
Geplaatst 20 april 2024
Combinatieteam ZSC is er in de laatste ronde van klasse 4F niet in geslaagd te verrassen tegen mede-degradant Spijkenisse 2. Op de schaakzolder in Scherpenisse werd roemloos met 2-6 verloren..
 
Invaller Marc van Rooten deed met name zichzelf de das om op het 8e bord door veel te snel te spelen. Hierdoor maakte hij onnodige fouten en moest hij vroeg capituleren. Op het 2e bord had Dig de Graaf duidelijk zijn dag niet en kwam zonder voordeel uit de opening. Lang was de partij in evenwicht totdat hij een onjuist paardoffer deed en twee zetten later een volle toren weggaf, terwijl hij in de veronderstelling was mat te gaan geven. Een black-out heet zo iets.
 
Gelukkig dat Aloys Kersten weer wat terug op het 4e bord door te winnen. In de opening kreeg hij veel ruimte waardoor het makkelijk spelen was, maar zijn tegenstander ging in de fout nadat hij een matdreiging toeliet waardoor een volle toren verloren ging.
Michel Melkert voegde daar knap een halfje aan toe door te remiseren op het 7e bord. Lange tijd leek hij het onderspit te delven maar zijn opponent wist zijn voordeel niet te verzilveren.
 
Op het 1e bord kreeg Joost van Eenennaam dezelfde opening op het bord als de avond ervoor in de interne competitie. Toen speelde hij nog remise tegen een sterkere tegenstander maar in deze partij wist de witspeler het centrum open te breken voor dat de zwarte koning in veiligheid was gebracht. Zijn opponent speelde het bekwaam naar winst. Rick van de Breevaart leek lang stand te houden tegen de hoogst gerate Spijkenissenaar. De extra witte pion op de damevleugel gaf echter de doorslag waardoor de ZSC-er alsnog aan het kortste eind trok.
 
Invaller Martin Krijger viel dit seizoen voor het eerst in door de afwezigheid van Olaf van der Sloot. Op het 6e bord kreeg hij prima spel met druk over de open e-lijn. Toch kon hij de winnende voortzetting niet vinden en berustte in een puntdeling. Sjaak Spiegels kon daar op het 5e bord niets extra’s meer aan toevoegen. In een Siciliaanse verdediging was hij op beide vleugels een pion achter komen te staan en dit was doorslaggevend in het eindspel. De eindstand kwam daarmee op 2-6 en eindigt ZSC op de laatste plaats. Het in het nieuwe seizoen mag ZSC haar geluk gaan vinden in de 5e klasse.
 
 
  ZSC 1 Rating   Spijkenisse 2 Rating Ronde 9
  Eenennaam van, J. (Joost) 1934   Geld van der, J.A. (Jona) 1951 0 - 1
  Graaf de, D. (Dig) 1955   Woudt, I.I. (Ismaël) 1969 0 - 1
  Breevaart van de, R. (Rick) 1865   Buuren van, F. (Fabian) 2100 0 - 1
  Kersten, A.P.H.M. (Aloys) 1901   Lee, J.B. (Jungbin) 1912 1 - 0
  Spiegels, S. (Sjaak) 1836   Verstraate, T.M.A. (Bjorn) 1921 0 - 1
  Krijger, M.M. (Martin) 1871   Beek van der, R. (Ruud) 1946 ½ - ½
  Melkert, M. (Michel) 1694   Koopman, R.P.E. (Richard) 1905 ½ - ½
  Rooten van, M. (Mark) 1677   Hofstee, P. (Piet) 1794 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1842   Gemiddelde Rating: 1937 2-6