ZSC kan niet opnieuw verrassen
Geplaatst 04 april 2022
Zie Scherpe Combinatie heeft in de 8e ronde niet opnieuw kunnen verrassen en verloor met 6-2 van Krimpen a/d IJssel 3. Lange tijd waren een aantal partijen redelijk in evenwicht maar vielen uiteindelijk voor ZSC toch de verkeerde kant op.
 
Deze keer moest ZSC naar de andere kant van de Brienenoord en ook nog een uur eerder beginnen dus dat betekende voor iedereen dat ze op tijd de deur uit moesten. Gelukkig was er een compleet achttal op de been gebracht na afmeldingen van Kees van den Nieuwendijk, Rick van de Breevaart en Bart Hertog. Tim Fierens en Reinier Smits waren al eerder ingevallen en deden dat nu weer en Michel Melkert deed voor de eerste keer mee.
 
Al vroeg in de middag haalde Dig de Graaf het eerste halfje binnen op het 3e bord. Hij had na een tamme opening geen voordeel kunnen behalen en moest zich na een korte en saaie partij tevredenstellen met remise. Tijdens zijn partijanalyse in de lobby was er een akkefietje in de speelzaal. De jeugdige tegenstander van Martin Krijger zat namelijk de hele tijd z’n neus op te halen en te niezen en Martin voelde zich daarbij duidelijk niet op z’n gemak. Onbegrijpelijk dat iemand met deze symptomen de drukte op zoekt en dat daarnaast de teamleider ook niet ingreep (vooral in deze tijd). Gelukkig werd een alternatieve tafel set-up gevonden waar beide spelers mee konden leven.
 
Inmiddels was Reinier minder komen te staan op het 7e bord nadat een van zijn centrumpionnen werd verorberd. Hij koos daarbij voor de risicovollere voortzetting waarbij z’n tegenstander een loper offerde voor 3 pionnen en matdreigingen. Toen Reinier het naliet om de dames af te ruilen en daarmee de aanval te verzwakken, kon zijn tegenstander doordrukken voor het volle punt. Martin redde het ook niet op het 4e bord. Hij leek redelijk uit de opening te komen maar zijn tegenstander kreeg een vervelende vrijpion op de c-lijn en een sterk span paarden. Dit bleek uiteindelijk niet te pareren waardoor Martin moest capituleren.
 
Op het 1e bord kwam Olaf van de Sloot voortreffelijk uit de opening na een Benoni die hij goed kende. Toch ging hij in het middenspel de fout in en kreeg minder greep op de stelling. Zijn remise-aanbod werd afgewezen waarna zijn vrije b-pion ook nog verloren ging. Toen er nog meer materiaal volgde gaf hij zich gewonnen. Zijn (bord) buurman Joost van Eenennaam speelde ook een prima partij maar die hield er wel een half punt aan over. In het Hollands kwam hij prima uit de opening en kreeg zelfs het initiatief. Toen de dames en torens werden geruild werd het evenwicht hersteld en werd de vredespijp gerookt.
 
Invaller Michel Melkert speelde op het 8e bord een goede partij bij zijn debuut. Ondanks dat hij nog ratingloos is kwam hij tot goed tegenspel tegen de Krimpense teamleider. Toch kwam hij een pion achter en toen zijn tegenstander zijn laatste stuk ook nog offerde voor Michel z’n vrijpion, kon Michel de witte pionnen op beide vleugels niet meer met zijn loper tegenhouden. Sjaak Spiegels maakte de tussenstand wat dragelijker door te winnen van een jeugdspeler op het 5e bord. Na acht keer een remise-aanbod te hebben afgeslagen haalde Sjaak in een sterk gespeelde en aantrekkelijke partij de buit binnen.
 
Tim Fierens bleef op het 6e bord lang strijden maar redde het uiteindelijk niet. Na de opening stond hij aanvankelijk nog prima maar in het middenspel gaf hij eerst een pion weg en verloor toen ook nog een kwaliteit. Zijn strijdlust mocht niet baten en zo kwam er een eindstand van 6-2 op de borden.
 
ZSC staat na dit verlies nog steeds op een verdienstelijke 3e plaats in klasse 4G maar wordt op de hielen gezeten door Spijkenisse 2 die een wedstrijd minder heeft gespeeld. In de 9e ronde op 23 april is ZSC vrijgeloot. De laatste wedstrijd van dit seizoen is de uitgestelde ronde 5 thuis tegen Spijkenisse 2 die nu op 21 mei wordt gespeeld in Scherpenisse.
 
Voor de stand en volledige gedetailleerde uitslagen:
https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2046