ZSC herpakt zich weer met overwinning
Geplaatst 13 maart 2023
Na een eerder teleurstellend gelijkspel in de 6e ronde tegen Souburg 2 heeft ZSC in de 7e ronde met 3-5 gewonnen van Middelburg. Daardoor staat het achttal weer in de subtop van de ranglijst. Het combinatie team van Denk en Zet en Zierikzee kwam eerst op een 2-0 achterstand maar wist dit knap om te zetten naar een degelijke overwinning.
 
Op het 2e bord had Joost van Eenennaam het al snel moeilijk tegen zijn opponent waarbij laatstgenoemde goed uit de opening kwam en de ZSC-er zijn stukken op de damevleugel onvoldoende ontwikkelde. De Middelburgse jeugdspeler trok het initiatief naar zich toe en won na een kwaliteitsoffer materiaal en daardoor de partij. Kees van den Nieuwendijk bood op het 6e bord al na een uur spelen in gelijke stand remise aan omdat hij een slecht voorgevoel had. Dit werd bewaarheid want na verder doorspelen liet hij de partij glippen en zich mat zetten.
 
Gelukkig deed Rick van der Pluijm op het 1e bord weer iets terug door in een Franse verdediging het initiatief te pakken met winst van twee pionnen tot gevolg. Dit was voldoende om de volle buit binnen te halen in het eindspel. Michel Melkert trok de stand gelijk op het 8e bord. Hij kreeg in de opening prima tegenspel en won al snel een pion. Nadat zijn tegenstander in het late middenspel ook nog een stuk cadeau deed, was het pleit beslecht.
 
Sjaak Spiegels won ook in een Franse verdediging op het 7e bord. Hij leek veel tijd te verbruiken maar dat deed zijn tegenstander uiteindelijk nog meer. In een al verloren stelling ging de Middelburger een zet voor de tijdscontrole door zijn vlag. Hierna deelde debutant Aloys Kersten het punt op het 5e bord. Opnieuw kwam de Franse verdediging op het bord en na stukkenafruil hield hij een lopereindspel over met een loper die op een veld stond van de verkeerde kleur. Na afruil was de stelling echter in volledig evenwicht en was remise het logische resultaat.
 
Op het 3e bord kon Dig de Graaf het winnende punt noteren na een degelijke partij. Zijn opponent speelde de opening niet accuraat genoeg waardoor de ZSC-er in het middenspel eerst een centrumpion won en daarna de kwaliteit. De Middelburgse teamcaptain probeerde nog erg lang door te spelen maar berustte uiteindelijk in z’n lot en dat van zijn team. Olaf van der Sloot voegde er nog een half punt aan toe op het 4e bord en bracht de eindstand op 3-5. Hij was niet in staat voordeel te behalen tegen zijn jonge opponent en moest zich tevredenstellen met een puntendeling.
 
Na deze overwinning staat ZSC op de 4e plaats en is verzekerd van een langer verblijf in de 4e klasse van de KNSB. Door een versterkte degradatieregeling degraderen maar liefst drie teams naar de 5e klasse maar ZSC is niet meer te achterhalen in de laatste twee ronden.

 
 
Rating
 
Rating
  Nellen, M. (Marcel) 1778   Pluijm van der, R. (Rick) 2044 0 - 1
  Saeïd, K. (Kiarasch) 1780   Eenennaam van, J. (Joost) 1813 1 - 0
  Steijn, S. (Sjaak) 1716   Graaf de, D. (Dig) 1874 0 - 1
  Jonge de, E. (Elano) 1599   Sloot van der, O. (Olaf) 1825 ½ - ½
  Beek van, H. (Harmen) 0   Kersten, A.P.H.M. (Aloys) 1800 ½ - ½
  Berrevoets, J.B. (Joshua) 0   Nieuwendijk van den, C.L. (Kees) 1767 1 - 0
  Westerweele, M. (Maarten) 1752   Spiegels, S. (Sjaak) 1744 0 - 1
  Tuijl van, A.J.J. (Arjan) 1595   Melkert, M. (Michel) 1597 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1703   Gemiddelde Rating: 1808 3-5