ZSC eindigt seizoen in mineur
Geplaatst 22 april 2023
In de negende en laatste ronde van klasse 4G ging het bij Zie Scherpe Combinatie eigenlijk nergens meer om behalve de eer. Het combinatie team van Denk en Zet en Zierikzee heeft een goed seizoen gehad met een plek in de subtop. Bij tegenstander De Drie Torens 2 uit Tilburg was dit wel anders want zij zaten in degradatiegevaar en moesten vol aan de bak om zich veilig te stellen.
 
Het begin van de wedstrijd was exemplarisch voor het verloop van de middag want ZSC begon gelijk met een reglementaire nul omdat Olaf van der Sloot niet op kwam dagen. Hij dacht zich afgemeld te hebben maar dit bericht was niet bij de teamleider aangekomen. Kees van den Nieuwendijk zit momenteel in een dipje want hij verloor wederom nadat hij zijn pion in de penning liet staan. In plaats van de pion op te geven offerde hij zijn loper voor twee pionnen maar kon hierdoor te stelling niet houden.
 
Martin Krijger had al sinds de 2e ronde niet meer meegespeeld maar gaf weer acte de présence in de laatste ronde. Na de opening bleef hij op het 6e bord opgezadeld met een hangende pion op d7 en zijn Tilburgse opponent kwam positioneel veel beter te staan. Die buitte dat bekwaam uit door een mooi paardoffer op f6 met ondekbaar mat tot gevolg. Op het 8e bord had Michel Melkert tot in het middenspel prima spel totdat hij een torenafruil deed waarbij hij zijn andere toren ongedekt liet staan en verloor.
 
Na een 4-0 tussenstand leek een gelijkspel ver weg gezien de stand op de overige vier borden. Sjaak Spiegels had op het 5e bord een gezonde stelling gekregen tegen een defensief spelende tegenstander. Hij kon de winnende voortzetting echter niet vinden en accepteerde het remise-aanbod. Op het hoogste bord leek er bij Rick van der Pluijm na een Siciliaanse verdediging niets aan de hand totdat hij een onjuist stukoffer deed. Hij kreeg hier wel drie pionnen voor terug maar toen hij er nog een tweede stuk tegenaan gooide was het gedaan nadat hij het beslissende mat niet kon geven. Op het 3e bord werd bij Dig de Graaf na een Caro-kann het evenwicht niet echt verbroken ondanks een misrekening van de ZSC-er. Het remise-aanbod werd, mede gezien de tussenstand, dan ook door hem geaccepteerd.
 
Joost van Eenennaam was toen op het 2e bord nog als enige aan het werk om de remise veilig te stellen. In het middenspel had hij een minder goede zet gedaan waardoor zijn opponent de druk kon opvoeren op de damevleugel. Toen daar twee vrijpionnen werden gecreëerd moest de Scherpenissenaar de felicitaties overbrengen, waardoor een fors verlies van 7-1 de boeken in ging.
 
ZSC is na dit verlies op een gedeeld 3e plaats geëindigd maar op basis van het lager aantal bordpunten op de 5e plaats. De meeste punten werden dit seizoen behaald door Rick van der Pluijm en Dig de Graaf die beide 6 punten vergaarden. Joost van Eenennaam, Sjaak Spiegels en Michel Melkert behaalden ieder 4 punten.
Dit jaar zijn er maar liefst drie teams gedegradeerd namelijk Middelburg, Souburg en Baronie 2 uit Breda. De Pion uit Roosendaal promoveert weer terug naar de 3e klasse.