ZSC boekt knappe overwinning op De Pion 1
Geplaatst 08 oktober 2022
In de 2e ronde van de landelijke schaakcompetitie heeft ZSC verrassend met 5-3 gewonnen van De Pion 1 uit Roosendaal. Op de meeste borden hadden het achttal uit Brabant een ratingoverwicht maar dit was op de borden niet terug te zien. Wederom was Kees van den Nieuwendijk afwezig en deze keer was Tim Fierens zijn vervanger. Helaas liet hij zich op het 8e bord in het late middenspel trucen en moest een stuk en daarmee het punt inleveren.

Daarvoor had Dig de Graaf op het 2e bord een tactische remise aangeboden terwijl hij, zonder dat hij het realiseerde, veel beter stond. Na een versnelde draak van het Siciliaans liet de Roosendaler te veel verzwakkingen toe op zijn koningsvleugel waardoor de betere kansen voor de Scherpenissenaar waren. Een plusremise dus na het iets te spontaan aanbieden van de vredespijp. Op het 7e bord kwam ZSC op een ½ - 2½ achterstand want Michel Melkert liet zich pardoes mat zetten. Hij was met een paard in het vijandelijke gebied binnengedrongen en was dusdanig druk met het vinden van een veilig heenkomen van dit stuk, dat hij volledig over het hoofd zag dat de h-lijn open was gegaan en hij op h7 werd mat gezet.

Op dat moment leek het op de andere borden nog redelijk gelijk op te gaan, maar richting de tijdscontrole en kort na de 40e zet gingen de seinen steeds meer op groen staan voor ZSC. Zo won Rick van der Puijm in een knappe partij op het 1e bord. In de opening kreeg hij al snel gelijk spel met zwart. In het middenspel kwam er een gecompliceerde stelling op het bord waarbij de Scherpenissenaar doortastender was en een kwaliteit won. Toen hij daarna ook nog de witte loper kon vangen, was het pleit beslecht. Ook Martin Krijger ging er met de volle buit van door op het 6e bord. Hij kwam iets minder uit de opening tegen een Franse verdediging maar toen zijn tegenstander een sterke zet over het hoofd zag, won de man uit Renesse de kleine kwaliteit. Hij gaf daarna onnodig een pion weg maar had het geluk aan zijn zijde nadat de Roosendaler zijn toren liet insluiten want daarna was het simpel uitspelen.

Op het 5e bord leek Joost van Eenennaam het zich na de opening moeilijk te maken na een uitval van de witte dame en paardenkoppel. Het kon het gevaar echter afwenden en kreeg een sterke vrijpion in het centrum. Nadat de torens waren afgeruild was dit beslissend voor de winst. Bij Sjaak Spiegels op het 4e bord viel het dubbeltje ook de andere kant op. Hij kwam redelijk gedrongen te staan en kwam tegelijkertijd in behoorlijke tijdnood. Toen de tijdnoodfase voorbij was, speelde zijn tegenstander niet accuraat waardoor Spiegels zelfs een pion meer kreeg. Dit bleek niet voldoende voor de winst maar door deze remise kwam ZSC op een 4-3 voorsprong.

In de tussentijd stond Olaf van der Sloot al gewonnen op het 3e bord met een loper meer in het eindspel. Na een Scandinavische verdediging kwam hij al snel gemakkelijk te staan. Na complicaties in het middenspel stond hij een stuk voor nadat de kruitdampen opgetrokken waren. Dit voerde hij bekwaam naar winst zodat de eindstand op 5-3 kwam.
Door deze overwinning staat ZSC in de middenmoot van de klasse 4G met 2 punten uit 2 wedstrijden. In de volgende ronde op 5 november wordt aangetreden tegen de Raadsheer in Zundert.
 
 
Rating
 
Rating
  Pluijm van der, R. (Rick) 2051   Kok, I. (Ivo) 2148 1 - 0
  Graaf de, D. (Dig) 1880   Riemens, K. (Koen) 1941 ½ - ½
  Sloot van der, O. (Olaf) 1841   Rens, C. (Carlo) 1945 1 - 0
  Spiegels, S. (Sjaak) 1773   Broek van den, R. (René) 1890 ½ - ½
  Eenennaam van, J. (Joost) 1777   Elven van, E.F.A. (Erik) 1844 1 - 0
  Krijger, M.M. (Martin) 1763   Tilborg van, T. (Thijs) 0 1 - 0
  Melkert, M. (Michel) 0   Goorden, S. (Stijn) 0 0 - 1
  Fierens, K.H.K. (Kim) 1577   Loon van, E. (Eric) 1844 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1809   Gemiddelde Rating: 1935 5-3