ZSC boekt eerste overwinning van het seizoen
Geplaatst 05 november 2023
In de 3e ronde heeft ZSC haar eerste wedstrijdpunten van het nieuwe schaakseizoen behaald door een zwaar bevochten 4.5-3.5 overwinning op Shah Mata 1 in Rotterdam. Deze punten komen goed van pas na in de eerste twee ronden kansloos te verliezen van Ivoren Toren 2 en Overschie 1 uit dezelfde stad.
 
Normaliter is Rick van de Breevaart niet als één van de eersten klaar maar deze keer was een uitzondering. Hij haalde het eerste punt binnen op bord 6 na een knappe overwinning. Zijn opponent maakte in het middenspel een fout en verloor een kwaliteit, maar maakte nog meer fouten want hij liet zich mat zetten. Michel Melkert leek op het 8e bord op weg om het tweede punt te noteren maar koos niet voor de juist voortzetting. Hij was dusdanig onder de indruk van de koningsaanval van de Rotterdammer dat hij niet de kwaliteit pakte maar een aanvalsstuk afruilde. Omdat de kansen niet geheel duidelijk waren accepteerde hij het remise-aanbod.
 
Olaf van der Sloot speelde een opening die ook vaak in een puntendeling eindigt na meestal een saai spelverloop. Het tegendeel was waar want de vonken vlogen eraf op het 4e bord waarbij hij eerst een pion offerde en daarna een stuk. Op de 18e zet kon hij via Pf3 mat in vier geven maar speelde in plaats daarvan Pd3. Dit bleek mat in 11 (!) te zijn maar de ZSC-er wikkelde af naar dame met enkele pluspionnen tegen toren+paard waardoor hij nog wat langer moest doorspelen om de buit binnen te halen. Op het 1e bord voegde Dig de Graaf daar nog een punt aan toe door een soort comeback te maken. Na tegenovergestelde rochades kwamen de zwarte pionnen naar voren op de koningsvleugel en moest wit daar ruimte weggeven. Mede door de naderende tijdnood van zijn Spaanse tegenstander kon hij een aanval opzetten op de damevleugel en een paard winnen omdat zijn opponent een paardvork had overzien. Dit was de inleiding voor een matcombinatie en de winst.
 
Bij deze 3.5-0.5 tussenstand deed Shah Mata al snel wat terug door te winnen op het 7e bord. Kees van den Nieuwendijk had na de opening een prima stelling opgebouwd maar maakte in het middenspel enkele foutjes waardoor de zwartspeler een sterke vrijpion kreeg op d3. Toen hij ook nog eens met zijn stukken de witte stelling kon binnenkomen was het pleit beslecht. Sjaak Spiegels had op het 3e bord na de opening ook een gezonde stelling waarbij hij een aanval op de zwarte koning had opgezet. Hij kon echter geen doorbraak forceren en richting het eindspel maakte hij te veel foutjes. Hierdoor verloor hij enkele pionnen en dit was beslissend voor de partij.
 
De stand werd zelfs gelijkgetrokken op het 2e bord na een lange middag schaken. Joost van Eenennaam stond de hele partij positioneel wat minder maar bleek een taaie speler te zijn waarbij hij kon afwikkelen naar een toreneindspel met ieder 2 vrijpionnen. Uiteindelijk promoveerden beide spelers een pion naar dame maar kwam de ZSC-er 1 zet tekort om een matnet te voorkomen met ieder een toren+ dame op het bord.
 
Gelukkig stond toen Aloys Kersten al een tijdje gewonnen op het 5e bord. Hij was in het middenspel een tweetal pionnen voorgekomen te staan en beide spelers gingen met toren + paard het eindspel in. De Rotterdamse speler moest daarbij haar paard geven voor een tweetal pionnen maar ze speelde een verloren strijd. Uiteindelijk was het na 5.5 uur spelen “Shah Mata” oftewel “De koning is dood” en nam ZSC afstand van de laatste plaats in deze klasse.