ZSC blijft scoren tegen Zeeuwse verenigingen
Geplaatst 01 februari 2020

Zie Scherpe Combinatie heeft in de vijfde ronde een verdiende 2.5-5.5 overwinning behaald in Axel tegen het plaatselijke Landau 2. Binnen enkele uren stond er een 0-3 tussenstand op de borden.

Martin Krijger was al heel vroeg klaar op het 6e bord na een beslissende koningsaanval met torenverlies tot gevolg. Daarna haalde Kees van den Nieuwendijk op het 5e bord de volle buit binnen. Door een sterke openingsfase was hij duidelijk beter komen te staan en kon hij via een mooie combinatie mat geven. Op het 8e bord mochten twee invallers tegen elkaar aantreden en ook hier trok ZSC aan het langste eind. Bart Hertog won in het middenspel eerst één en daarna ook nog een tweede pion. Hij offerde daarna één van de pionnen om zijn loper ruim baan te geven waarna de stelling van zijn opponent uit elkaar viel.

 

Dat er een ruime overwinning in het verschiet lag werd steeds meer duidelijk. Rick van der Pluijm had op het 1e bord veel meer tijd verbruikt na een Siciliaan dan de Belgische Axelaar. Gelukkig was deze tijd goed gebruikt want door het te laat rocheren van zwart ging er een stuk verloren waarna Rick de overwinning simpel binnenhaalde. Joost van Eenennaam kon in het middenspel na dameruil een kwaliteit winnen op het 6e bord maar beide spelers hadden dit geheel gemist. In plaats daarvan verkoos hij pionwinst op h3 maar door goed torenspel van zijn opponent werd het punt gedeeld waardoor ZSC de overwinning op zak had. Inmiddels waren Olaf van der Sloot en Sjaak Spiegels ook in de veilige remise haven beland en werd op beide borden de vrede getekend wat een goed beeld gaf van de krachtsverhoudingen.


Daar was op het 3e bord bij Dig de Graaf niet helemaal sprake van. Hij was duidelijk beter uit de opening gekomen waarbij de Axelaar veel tijd verbruikte. In plaats van een beslissend paardoffer te doen haalde Dig door een dubbele afruil de angel uit de stelling. Toen hij dameafruil uit de weg ging, kreeg hij alsnog het deksel op de neus na enkele mindere zetten. Desalniettemin een mooie overwinning van het team dat nu een 2e plek op de ranglijst inneemt met 6 punten en 24 bordpunten uit 5 wedstrijden. In de volgende ronde is Middelburg de tegenstander die ook 6 punten heeft.