ZSC begint met gelijkspel
Geplaatst 21 september 2013
De kop is er af van het nieuwe seizoen van de Zeeuwse schaakcompetitie. In de eerste ronde speelde het gecombineerde team van Scherpenisse en Zierikzee, genaamde Zie Scherpe Combinatie, in de hoofdklasse tegen Souburg 2. In Scherpenisse werd met 4-4 gelijk gespeeld.
 
Op het 5e bord speelde Rick van de Breevaart de kortste partij van de dag en helaas met een verkeerde afloop. Van de Breevaart speelde in Vlissingen nog een solide HZ toernooi in augustus maar is in het nieuwe seizoen slecht begonnen want ook in de interne competitie heeft hij nog niet kunnen winnen.
Kedem Gutkind speelde in dat zelfde toernooi nog sterker maar werd nu relatief rap van het bord geschoven op het 3e bord na een Caro-kann. Zowel de f als d lijn kwamen open te liggen waarbij zijn koning nog niet veilig stond. Door de druk kwam hij een stuk achter en verloor de partij.
 
Met een 2-0 achterstand had Arend Bandsma het geluk aan zijn zijde doordat zijn tegenstander niet precies realiseerde hoe het zat met de tijdscontrole. Hij verbruikte zijn tijd ruim voordat de benodigde 40 zetten waren voltooid zodat Bandsma terecht winst claimde. Een opsteker bij een relatief gelijke stelling.
Bart Hertog bracht de tussenstand in evenwicht door knap te winnen op het 8e bord. Hij had zijn tegenstander opgezadeld met een slechte witte loper die geen kant op kon en wist met zijn span paarden beslissend voordeel te behalen.
 
Op het 1e bord speelde Hans Aangeenbrug zijn vertrouwde Pirc en kwam gelijk te staan. Mede door het nieuwe speeltempo was er wat verwarring waardoor hij met beperkte tijd de laatste zetten voor de tijdscontrole moest voltooien. Hij verslikte zich in de complicaties en verloor alsnog. Gelukkig deed Martin Krijger weer iets terug in een Boedapester. Hij bereikte daarin niet veel en kwam in een eindspel van ieder 5 pionnen terecht waarbij Krijger z'n paard sterker bleek te zijn dan de loper van zijn tegenstander. Toen zijn tegenstander enkele mindere zetten deed, was het dan ook snel gebeurd.
 
Bas van de Graaf had zich op het 3e bord in het middenspel 2 pionnen afhandig laten maken en leek de mindere stelling te hebben. Zijn tegenstander hield echter te lang vast aan zijn torenpaar waardoor Van de Graaf beter stukkenspel kreeg. Nadat de Souburger ook nog een kwaliteit weggaf, maakte Van de Graaf het karwei bekwaam af.
 
Op dat moment moest Dig de Graaf het beslissende halve puntje binnen halen op het 2e bord. Dat zag er aanvankelijk ook zeker in want in het middenspel kwam hij na een Pirc verdediging gewonnen te staan. Hij hinkte echter op twee gedachten en zette zijn koningsaanval te laat in waardoor zijn opponent de kans kreeg zijn onontwikkelde stukken in het spel te brengen. In tijdnood maakte De Graaf het beslissende foutje met pionverlies tot gevolg en dat werd hem in het eindspel noodlottig.


1. Hans Aangeenbrug - Max Toetenel 0-1
2. Dig de Graaf - Corné Boogaard 0-1
3. Kedem Gutkind - Albert Vermue 0-1
4. Bas vd Graaf - Willem Coppoolse 1-0
5. Rick vd Breevaart - JP van Gemert 0-1
6. Arend Bandsma - Sipke Cuperus 1-0
7. Martijn Krijger - Jan Coppoolse 1-0
8. Bart Hertog - Martin de Bock 1-0