Whitewash en 4-1
Geplaatst 16 september 2019
Deze maandagavond speelde het vlaggenschip de eerste externe competitiewedstrijd van dit seizoen. Na de tweede plaats van afgelopen cyclus is dit seizoen het kampioenschap het doel. Qua rating is de basisopstelling de sterkste van de tweede klasse, maar zeker op vier borden is dat geen garantie. Had het A-team bij de openingswedstrijd op 21 september een jaar geleden immers ook niet op drie borden een ratingoverwicht en werd er toen niet VERLOREN met 1,5 – 2,5?
 
Ronde per ronde bekijken dus, te beginnen met de wedstrijd in Kruiningen tegen het B-team van de Zwarte Dame. En was dat niet…? Juist, dus ook nu ondanks het ratingoverwicht geen zekerheden. Ook niet voor het ontvangende team trouwens: resultaat uit het prille verleden is geen garantie voor de toekomst.
 
Eén van de vragen was of Sebastiaan Koedoot (bord 3) en Rick van de Breevaart (bord 4) hun verlies van drie dagen ervoor in de interne competitie tegen Rick van de Pluijm (bord 1) respectievelijk Joost van Eenennaam (bord 2) te boven waren gekomen. Psychologisch werd dit verlies nog eens ingewreven doordat de twee topborden fysiek ‘gescheiden’ waren van de twee staartborden: allemaal beeldspraak natuurlijk, maar Koedoot en van de Breevaart voelden zich wel een mini losers clubje (hoe toepasselijk met de remake van IT). Genoeg sfeermakerij (bangmakerij in IT), de borden nu.
 
Van de Breevaart wist door de dames, enkele toren en meerdere lichte stukken af te ruilen zijn tegenstander met een duppelpion en een geïsoleerde pion op te zadelen. Met beiden één toren, één licht stuk en een stuk of zes pionnen wist van de Breevaart via pionschaak de koning los te krijgen van het witte paard, waardoor paardverlies voor de thuisspeler ten gunste van een pion niet te voorkomen was (1-0).
 
Materieel onevenwichtig spel op het bord bij van der Pluijm. Dame gegeven? (de schrijver dezes zat in die andere rij borden, dus niet alles gezien) tegen enkele lichte stukken en een dynamische stelling. Duidelijk was dat de zwarte koning onder druk stond, maar indien deze thuisspeler onder de druk zou kunnen uitkomen, dan wellicht kans op tegenspel. De lichte stukken bleken echter teveel plaaggeest/ hofnar/ clown voor de zwarte koning (2-0).
 
Net als bij zijn buurman wist Koedoot zijn tegenstander na dameruil ook met een dubbelpion en geïsoleerde pion op te zadelen. Alvorens hierop te kunnen spelen wist hij via een paardvork een centrumpion te winnen. Omdat alleen de c-lijn open was (maar geblokkeerd door een zwart paard) en de pionnenstructuur op de koningsvleugel gefixeerd was, moest het witte plan op de damevleugel (met de zwarte dubbelpion) plaatsvinden. In de voorbereiding hier naartoe (circa +2) werd het blokkerende paard onnodig weggespeeld, waardoor Koedoot er als de kippen bij was om beide torens op de zevende rij te positioneren, met mat of paardwinst als gevolg (0-3).
 
Net als bij van der Pluijm was er bij zijn buurman van Eenennaam ook een dynamische stelling op het bord gekomen. De zwarte speler stond weliswaar een kwaliteit voor, maar zijn koning stond op de tocht en met de dames, toren(s) en genoeg lichte stukken op het bord blijft het een slangenkuil. Zeker aangezien beide spelers regelmatig in hun laatste halve minuut zaten. Van Eenennaam plaatste zijn koning na een dameschaak op een veld, waardoor een vijandelijk paard ‘met tempowinst’ schaak kon geven en de situatie penibel zou kunnen worden. Deze koningszet in tijdnood bleek een bewuste zet te zijn, want na de paardschaak werd dit ros onmiddellijk van het bord geschoven door de toren, waarna de toren weer moest ruimen voor de witte dame. Kwaliteit teruggegeven, maar daardoor kon er wel gratis een loper worden opgehaald. Dat in combinatie met het verdwijnen van de vele stukken op het bord maakte de tocht voor de zwarte koning niet meer dan een lekker briesje (0-4).
 
Met 4-0 een soepele overwinning op papier, maar in alle partijen werd er genoeg tegenspel geboden (en hopelijk ook ‘spelvreugde’ gevonden). Goed we zijn dus een vakje opgeschoven richting het promotieveld annex kampioenschap. Maar ronde per ronde blijven bekijken, immers pennywise (de bangmaker in IT), pound foulish.
 
En vanwaar de 4-1? Afgelopen vrijdag voorspelde Koedoot al uit de losse pols aan Adrian Stoutjesdijk en Daniël Scherpenisse dat Ajax met 4-1 zou gaan winnen van Heerenveen. Toeval of toch iets bovennatuurlijks?