Wennen aan September
Geplaatst 25 september 2015
Een rare titel. Zeker nu het schaakseizoen al weer een aantal weken oud is. De titel heeft dan ook niets van doen met het schaakspel van deze vrijdagavond. Of toch? De meeste partijen kenmerkten zich tot foutjes over en weer, maar eigenlijk slaat de titel op het herfstweer van afgelopen week en is de titel dubbel in die zin dat het ook nog een songtitel is van (uiteraard) een gelijknamig nummer (welke dan weer op weg van de schaakzolder naar huis door de speakers klonk, dus dat verklaart de rare titel).

Maar wat dan de verklaring was voor de diverse foutjes tijdens een aantal van de zes wedstrijden? Wellicht dat Alec Harmsen in zijn eerste partij van het seizoen te snel speelde, want na een serie zetten waar tegenstander Wilco Lindhout een gezonde pion voorsprong kreeg had Harmsen nog dezelfde tijd op de klok staan als bij het begin van de wedstrijd: geen foutieve klok, maar een kwestie van gemiddeld 30 seconden over je zetten doen. Daarvoor krijg je echter geen (bonus)punten en Lindhout nam rustig zijn tijd om zijn voorsprong verder uit te bouwen en het punt binnen te slepen.

Juan de Graaf die vrijgeloot was, was net te vroeg naar huis gegaan m te zien dat zijn vader Jan en Rick van de Breevaart in hun partij in het latere middenspel besloten tot zettenherhaling. Dat is natuurlijk niet fout te noemen, maar het was op zijn minst wel apart. Niet de stelling, maar wel dat de Graaf veel meer tijd op de klok had op dat moment dan van de Breevaart.

Hans Smits speelde naast d6 ook f6 in de Philidor verdediging. Volgens tegenstander Andries de Meyer was dit het foutje van de wedstrijd. Toch hield Smits het daarna lang vol, voordat de Meyer een punt over de (andere) dam kon meenemen.

Peter van de Breevaart (u weet wel, de getipte toekomstige kampioen) liet zich weer niet verleiden tot speculatief schaken in zijn partij tegen koploper Bart Hertog. Hertog leek beter uit de opening te komen, maar maakte vervolgens in het middenspel twee foutjes meer dan van de Breevaart. Ondanks de beperkte tijd van laatstgenoemde was dit genoeg voor de winst en het terug beslag leggen op de koppositie. Overigens schijnt iemand anders zich al tot toekomstig kampioen te hebben uitgeroepen, maar de onthulling en waarmaking daarvan zal nog moeten blijken de komende maanden (alsmede ook de factchecking van deze rumor).

De twee youngsters Joost van Eenennaam en Guido van de Breevaart waren de pechvogels van de avond. Of anders gezegd lieten zij een gewonnen respectievelijk een betere stelling door fouten verzanden in remise en een verliespartij. Van Eenennaam speelde verdienstelijk tegen Ibrahim Bajramovic en na ruim 2,5 uur spelen had hij materieel voordeel. Afwisseling van de laatste zware stukken liet van Eenennaam 2 zwarte pionnen op h3 en g2 plus tegen een witte kale koning op h2 (zo ongeveer moet het geweest zijn, want de eigen – uiteraard weer langste - partij ging voor). Het pat dat van Eenennaam dacht dat er was of zou komen bleek een Fata Morgana of eigenlijk - na remiseneming - een oase voor Bajramovic. Enfin, straks weer een kans!

Dan de derde van de Breevaart. Vanuit de opening overzag opponent Sebastiaan Koedoot een tactiekje. Eigenlijk zag hij hem wel, maar dacht deze te kunnen pareren, maar had een andere kandidaatzet over het hoofd gezien, waardoor het tactiekje dus niet te pareren viel. Dit leverde van de Breevaart een pion meer en een betere stelling op. Koedoot wist de dames te ruilen en de remisehaven daarmee te bereiken: zeker toen hij de pion terug won. Van de Breevaart maakte een paar onnauwkeurige zetjes in het resterende toreneindspel en zeker in zo een eindspel kan dat snel funest zijn. Snel niet in dit geval (77 zetten), maar wel funest. Zeker ook omdat Koedoot alle valletjes die er nog inzaten wist te ontwijken en langzaam maar zeker zijn a-pion wist op te spelen. De spreekwoordelijke bierkaai was daarmee bereikt voor van de Breevaart. Overigens kwam de grootste fout van de avond toch op conto van Koedoot: weer die vermaledijde USB-stick vergeten.

Wennen aan September. Al zo snel. Op naar volgende week: op naar oktober! De wreedste maand…