Vrijdag de 13e
Geplaatst 13 februari 2015
Het was een volle bak deze vrijdagavond op de zolder van het voormalige gemeentehuis. Nadat de jeugd verrast was door een bezoek van de Eendrachtbode, waarbij er diverse kinderen geïnterviewd zijn, werden ze daarna verrast door de komst van extra veel senioren. Alle vier de competitieteams van Denk en Zet welke deelnemen in de avondcompetitie (in de wandelgangen soms ook wel de doordeweekse competitie genoemd) werden geacht om aan te treden.

Vooraf leek er in ieder geval één zekerheid: twee match- en vier bordpunten zouden in Scherpenisse blijven. Dit omdat Denk en Zet C en Denk en Zet D met elkaar de degens mochten kruisen. Beide teams komen in de derde klasse uit en voor aanvang van deze ronde stond het D-team tweede met één matchpunt meer dan het C-team! Dan denk je dat het C-team toch wel vastberaden deze wedstrijd zou ingaan om ‘orde op zaken te stellen’. Niets leek vooraf minder waar, omdat de spelers van beide teams eigenlijk een beetje vergeten waren dat het deze avond ‘externe’ competitie was. Gelukkig waren er uiteindelijk nog genoeg spelers om de wedstrijd gewoon te spelen, zodat de al gesuggereerde waarschijnlijke zekerheid een daadwerkelijke zekerheid werd. Na afloop van de wedstrijden zat er bij de eerste twee teams slechts een minuscuul druppeltje extra in het vat: de avond werd in voor de vier Denk en Zet delegaties afgesloten met twee wedstrijdpunten en 4,5 bordpunten. Wellicht had de wedstrijdleider in de welkomstspeech het noodlot niet moeten tarten door de datum nadrukkelijk aan te halen of had er gewoon beter gespeeld moeten worden: van geluk was er in ieder geval deze avond geen sprake aan de kant van de thuisspelende vereniging.

Maar goed de wedstrijden dan. De uitkomst van de interne strijd tussen het C- en D-team kwam tot uitdrukking in een 3-1 overwinning voor het ‘uit’ spelende C-team. Van het D-team wisten de junioren Joost van Eenennaam en Adrian Stoutjesdijk de senioren Corné Niemantsverdriet en Raymond Leemreijze keurig op remise te houden. Een prima prestatie gezien de ratingeverschillen dat nota bene nog met de zwarte stukken ook (op het eerste en derde bord). Op het tweede en vierde bord hielden de jonkies Juan de Graaf en Joep Oomens het lang vol tegen meester Andries de Meyer en Wilco Lindhout. Oomens kon zelfs in eerste instantie materiaalvoorsprong realiseren, maar Lindhout liet daarna zien dat oefening kunst baart. Ooit komt de dag dat de uitslagen de andere kant op vallen! Vooralsnog staat dus het C-team weer boven het D-team. Met een tweede en vierde positie doen beide teams uitstekend mee in de negen teams tellende derde klasse.

In de tweede klasse nam Lijstduwer Denk en Zet B het op tegen lijsttrekker Goes B. De heren uit het Goese welke vorig seizoen zijn gedegradeerd , hadden nog geen matchpunt afgestaan en willen zo snel mogelijk wil terug naar de eerste klasse. Na deze avond kan nog steeds hetzelfde gezegd worden. Met twee wedstrijdpunten en vier bordpunten werden de Tholenaren bedankt voor de gastvrijheid. Jan de Graaf, Johnny van de Berge, Ibrahim Bajramovic en Guido van de Breevaart namen het op tegen Erwin Kloosterman, Hans Welten, Niels de Feijter en David de Feijter. Hoewel het gedurende de avond bij het taxeren van de borden er zeker niet naar uit zag dat er een clean sheet in de maak was, gebeurde dit dus wel. Op de borden van van de Berge, Bajramovic en van de Breevaart werden er (door hun tegenstanders) pionnetjes gesnoept welke uiteindelijk de doorslag gaven. Bij de Graaf bleef het bord een lange tijd vol, maar de tijd, toenemende witte druk en zwart ruimtegebrek waren een dodelijke combinatie. Door dit resultaat hebben beide teams hun positie op de ranglijst ‘verstevigd’.

En dan het vlaggenschip. Het A-team streed in de eerste klasse tegen Landau A. Vooraf zou één of twee matchpunt(en) welkom zijn met het oog op het ontlopen van mogelijke degradatie. In hindsight had er (gekscherend) in het beste geval zelfs met 3,5 – 0,5 gewonnen kunnen worden. Sebastiaan Koedoot stond op het eerste bord in het eindspel met beide in tijdnood een loper voor, Rick van de Breevaart stond (met ook beiden in tijdnood)een kwaliteit (en een pion?) voor op het tweede bord, Bart Hertog leek wellicht remise te gaan spelen op het derde bord en Peter van de Breevaart kon een stuk winnen op het vierde bord. Niets zo menselijks als schaken, dus het zal niet verbazen dat het uiteindelijk ook 3,5 – 0,5 werd, maar dan voor de bezoekers.

Hertog had een enorm tijdvoordeel, maar tegenstander Theo de Putter werd daar niet warm of koud van en haalde het punt binnen. Van de Breevaart senior zag niet dat hij een stuk kon winnen, waarna tegenstander Mark Zootjes het beter deed. Koedoot speelde een wisselende partij tegen Wim Sinke. In aanvang stond Sinke iets beter, waarna Koedoot het initiatief op de damevleugel pakte, gevolgd door een tegenaanval van Sinke, waardoor de meeste zwarte stukken weer terug moesten (volgens Rybka was er een ijzersterke tussenzet waardoor dit niet nodig was, maar zolang er in het hoofd nog een grijze brei en geen silliconen zitten.…). In een complexe stelling waar alles leek in te staan tastte Sinke mis, waardoor Koedoot een loper won. Na een directe winst door mat in drie gemist te hebben tastte Koedoot nog ‘misser’. Een schaakje met de dame zette de dame (in plaats van de koning) buitenspel, omdat ze nu niet meer kon helpen bij de verdediging van een bijna zekere mat. De loper extra bleek nu nota bene een loper teveel, omdat deze de velden van de dame ontnam. Toen Sinke heel wijs het daarop volgende loperoffer niet aannam, was het pleit beslecht, omdat of mat kwam of toren (en pion)verlies. “Gelukkig” wist van de Breevaart junior zijn voordeel niet te verzilveren en eindigde deze wedstrijd tegen Ronald de Pooter in remise, waardoor de 0,5 – 3,5 in plaats van 3,5 – 0,5 ;-) Met nog twee ronden te gaan heeft Denk en Zet A drie matchpunten, evenveel als Souburg B en twee meer dan Middelburg A. Gezien het resterend speelschema van de laatste twee ronden is er (ook bovenaan de ranglijst) nog lang niets beslist.

Was dit dan een echte vrijdag de dertiende? Een dag vol narigheden? Nah, ondanks deze ‘desastreuse’ resultaten scheen deze vrijdag de dertiende de zon letterlijk en dat is ook wat waard!