Vries en dooi liggen dicht bij elkaar
Geplaatst 16 maart 2018

Een avond met wisselende in- en gezichten voor de diverse teams van Denk en Zet. Na vorig seizoen het verblijf in de eerste klasse avondcompetitie een jaar verlengd te kunnen hebben, is deze editie één ronde voor het einde het doek gevallen voor het A-team. Het B-team is één ronde voor het einde zeker van lijfsbehoud in de tweede klasse, daar waar voor deze zekerheid vorig seizoen de laatste ronde nog nodig was. Tenslotte kan het C-team zich in de laatste ronde nog mogelijk een ticket voor een promtie-wedstrijd verwerven indien gewonnen wordt van Oostkapelle. Met deze mogelijke tweede plaats zou eenzelfde resultaat geboekt worden als vorig seizoen in deze derde klasse.

 

Het A-team zou bij een overwinning de laatste positie overdoen aan Goes C. En hoewel eindelijk weer eens op volle sterkte (voor dit seizoen was al duidelijk dat Olaf weinig mee zou kunnen spelen), werd er terecht verloren van hetzelfde Goes C. Olaf van der Sloot speelde remise op het tweede bord tegen David de Feijter. Rick van de Breevaart verkreeg vanuit de opening een pion voorsprong en een op het gezicht lekkere stellling tegen Mark Paul. Misschien dat het pakken van de pion op g2 met zijn koning de ommekeer was, maar het punt op het derde bord ging naar de thuisspelende vereniging. Idem dito op het eerste bord, waar Sebastiaan Koedoot het evenwicht in de stelling verbrak door het speculatieve c4. In tijdnoodfase kan alles gebeuren en hoewel de koningsvleugel van Niels de Feijter enigszins open kwam te liggen was het niet evident om hier concreet een voordeel uit te verkrijgen voor wit. Toen er een toren werd weggegeven bezegelde de teamlijder (blijft grappig) zelf het lot van Denk en Zet A. Overigens leek al lang duidelijk dat Peter van de Breevaart het niet zou gaan bolwerken tegen Eliza de Jong. Dit bleek ook zo te zijn. Met 3,5 – 0,5 een duidelijke uitslag.

 

Via de 2-2 tegen Souburg C speelde het B-team zich definitief veilig. Winstpartijen waren er voor Joost van Eenennaam (een zware dobber volgens de overlevering) en Theo Blonet. Guido van de Breevaart en Johnny van den Berge (een heerlijke partij volgens een andere overlevering) moesten in het stof bijten. Deze avond had Souburg patent op gelijke spelen: in de indirecte kampioenswedstrijd in Goes kwam er een puntendeling tot stand tussen Goes A en Souburg A, zodat de Souburgers 'genoeg' hebben aan een minimale overwinning in de laatste ronde tegen Middelburg A om het kampioenschap over te nemen van Goes A.

 

Het C-team was deze ronde vrij en zodoende waren er op deze vooravond van weer een paar winterse dagen voldoende leden aanwezig om nog een interne ronde te draaien. Hierin wist jeugdspeler Adrian Stoutjesdijk op prachtige wijze Jan de Graaf een zeldzame nederlaag toe te dienen, waardoor de strijd om de derde podiumpositie nog helemaal open ligt. Wilco Lindhout behoudt de aansluiting bij de top vijf door Bart van Riessen te kloppen. Hetzelfde geldt voor Corné Niemantsverdriet, welke de opmars van Hans Smits (tot deze ronde de laatste drie wedstrijden gewonnen!) wist te stoppen.

 

Door deze resultaten spelen het A- en B-team volgend jaar beide in de tweede klasse. Theoretisch is er zelfs de mogelijkheid dat het C-team hier ook belandt, indien nu gewonnen wordt van Oostkapelle en ze een mogelijke promotie/ degratie wedstrijd winnen.

 

De avond met al deze diverse gezichten werd afgesloten met een vergezicht. Daar waar bij de eerdere ontmoeting met Goes A het parkeerterrein bij de Zeelandhallen helemaal volstond met auto's in verband met een evenement, was het nu één grote leegte. Zelfs de surrealistische suppoosten ontbraken.