Verlies voor ZSC
Geplaatst 08 februari 2014
Zie Scherpe Combinatie heeft zich een slechte dienst bewezen door in de 6e ronde met 5-3 te verliezen van naaste concurrent Souburg 2. Hierdoor worden de Noord-Zeeuwen op de ranglijst gepasseerd en staan nu 4e in de rangschikking. Qua rating hadden de ZSC-ers op nagenoeg elk bord een licht overwicht maar na korte tijd spelen werd al snel duidelijk dat het spannend zou gaan worden deze middag. 

Sebastiaan Koedoot ging op het 4e bord als eerste in de fout. Hij kwam alhoewel eerst een pion voor en dacht dit voordeel te kunnen behouden. Dit bleek een inschattingsfout want hij verloor de kwaliteit. Hierdoor kwam hij positioneel steeds minder te staan waarna hij moest capituleren. Gelukkig deed clubgenoot Dig de Graaf snel iets terug door te winnen op het 2e bord. In het Morra gambiet van het Siciliaans zag de Souburger geen compensatie terug voor zijn pion en toen hij in het middenspel te opportunistisch speelde verloor hij zijn 2e centrumpion waarna De Graaf het punt bekwaam binnenhaalde.

De Tholenaren hadden deze keer haast want daarna was Rick van de Breevaart klaar op het 6e bord. Helaas met negatief nieuws want na een Hollandse opening verloor hij een pion op e4 waardoor hij de hele partij achter de feiten aan liep. De Souburger profiteerde prima van zijn pionvoordeel door vakkundig af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. De schakers uit Walcheren kwamen zelfs op 3-1 doordat invaller Sjaak Spiegels op het 7 bord verloor. Hij was op het laatste moment opgeroepen door de plotseling opgekomen griep bij Martin Krijger. Alhoewel hij een sterke partij speelde maakte hij in het middenspel een beslissende fout door zijn f pion op te spelen die daarmee mikpunt werd van de zwarte aanval. Toen hij ook nog eens zijn toren van de 2e rij wegspeelde, viel zijn stelling als een kaartenhuis in elkaar met stukverlies tot gevolg.

Kedem Gutkind was op het 3e bord iets beter uit de opening gekomen. Via een schijnoffer van de kwaliteit won hij een pion waarbij hij een dame-eindspel in ging met op de damevleugel 3 pionnen tegenover 1 pion van zijn tegenstander. Dit is een lastig eindspel om te winnen vanwege het risico van eeuwig schaak. De Souburger had dan ook alles zodanig geposteerd dat Gutkind moeilijk met zijn pionnen kon promoveren. Toch ging hij alsnog in de fout door Gutkind de kans te geven de dames af te ruilen waarna de witte pion niet meer te stoppen was. Op het 5e bord was Arend Bandsma beter uit de opening gekomen en was een pion voor komen te staan. Zijn tegenstander behield in een open middenspel echter het loperpaar en kon daarmee met voordeel afwikkelen naar het eindspel met een vrijpion op de a-lijn. Bandsma kon deze pion uiteindelijk wel veroveren maar dit ging ten koste van een zwarte vrijpion op de h lijn waarna het pleit beslecht was.

Winnen ging daardoor niet meer gebeuren dus Bart Hertog en Hans Aangeenbrug moesten beiden hun eigen partij winnen om nog 1 wedstrijdpunt mee naar huis te kunnen nemen. Dat zag er bij Hertog op het 8e bord ook de hele middag naar uit maar hij kwam alsnog van een koude kermis thuis. In het middenspel kon Hertog zijn tegenstander met druk op de f2 pion in de tang nemen en een belangrijke pion winnen op de damevleugel. In het eindspel maakte hij echter twee cruciale foutieve zetten achter elkaar waardoor hij zowel een pion als de kwaliteit verloor. De Souburger kon daarna met zijn toren de resterende zwarte pionnen ophalen en de winst pakken.

Op het 1e bord kwam Hans Aangeenbrug na het damegambiet beter te staan met pionwinst tot gevolg. Hij leek de Souburger op de koningsvleugel optisch onder de voet te lopen maar kwam er na stukkenruil niet doorheen. De stelling dreigde te verzanden in remise zeker nadat hij z’n extra pion moest inleveren vanwege een dreigende paardvork. Nadat de Souburger met een slechte loper bleef zitten kon Aangeenbrug alsnog winnen en de eindstand op 5-3 brengen.

1. Max Toetenel (1895)- Hans Aangeenbrug (1893)        0-1
2. Albert Vermue (1829)- Dig de Graaf (1943)                0-1
3. Rogier van Gemert (1851)- Kedem Gutkind (1905)     0-1
4. Peter Noorlander (1769)- Sebastiaan Koedoot (1800)  1-0
5. Willem Coppoolse (1687)- Arend Bandsma (1742)       1-0
6. JP van Gemert (1728)- Rick van de Breevaart (1765)  1-0
7. Sipke Cuperus (1719)- Sjaak Spiegels (1742)             1-0
8. Martin de Bock (1609)- Bart Hertog (1698)                 1-0