Verlies door praatschaak
Geplaatst 11 december 2009
Ibrahim Bajramovic  deelde in ronde 14 een gevoelige klap toe aan voormalige kampioen Sebastiaan Koedoot. Bajramovic speelde zoals gewoonlijk met de witte stukken een akadabra opening, waartegen Koedoot een volle mep pionnen in het centrum gooide.  Sensatie brak los en mede door al dat praatschaak verloor Koedoot zijn concentratie.  De stilte brak aan. Bajramovic kwam toch in een verdrukte stelling twee stukken voor te staan en kon daarmee langzaam afronden naar een gewonnen stelling. 

Andries de Meijer speelde  Raymond Leemreijze vrij eenvoudig van het bord. Een sterk centrum met druk op f7 bracht de doorbraak tot de overwinning. Leemreijze vergaloppeerde  zich nog en verloor daarmee zijn dame. Marcel van de Berge boekte een zege op Corné Niemantsverdriet.  Het spel ging gelijk op. Niemantsverdriet speelde offensief waardoor zijn pionnenstructuur er wat haveloos bij kwam te staan.  Nadat van de Berge alle dreigingen had gepareerd wikkelde hij af naar een gewonnen eindstelling. 

Theo Blonet en Bart Hertog waren in een open Spaanse partij aan elkaar gewaagd. Hertog kreeg in de opening gelijk spel met licht initiatief. Toen Blonet na afwikkeling van meerdere lichte stukken een kwaliteit voor kwam te staan, was het met subtiel laveerwerk in het eindspel voor hem gesneden koek. De langste partij van de avond kwam op conto van Jan de Graaf en Rick van de Breevaart. In een draak kwam de Graaf beter te staan. Een pionoffer met aanvalskansen was voor Van de Breevaart onvoldoende om de stelling  weer gelijk te trekken. Een sterk wit  paard op d5 met daartegenover een zwakke zwarte loper was voor Van de Breevaart vechten tegen de bierkaai. Met twee pionnen achterstand en allerlei dreigingen gaf hij zich dan ook gewonnen zodat De Graaf zijn 100% score vast kon houden.