Van Eennennaam wint OJT “op eigen bodem”
Geplaatst 04 maart 2017
FOTO's

Het vijfde Open Jeugdkampioenschap Tholen is gewonnen door Joost van Eenennaam. Daar waar de voorgaande vier jaren de titel elders viel, is het voor de organiserende vereniging Denk en Zet een extra mooi tintje dat bij de voltooiing van dit eerste lustrum een speler uit eigen kweek de grootste trofee mee naar huis mocht nemen.
 
Van Eenennaam behaalde in de zogenaamde A/B (voor de gelegenheid gecombineerd met de C) leeftijdsgroep met 6,5 uit 7 net zoveel wedstrijdpunten als Eliza de Jong (Goes), maar had aan het einde twee weerstandspunten meer. In het onderlinge treffen in de derde ronde werd er remise overeengekomen, waarna in de vier slotronden beide spelers geen (halve) punten meer morsten. De overwinningen in deze laatste ronden kwamen niet altijd even gemakkelijk tot stand, mede dankzij het weerwerk van C-speelster Luna Morote (Landau Axel), welke het in de zesde ronde van Eenennaam flink lastig maakte en in de slotronde met en tegen de Jong de laatste waren die nog bezig waren in de gymzaal van de Sassegrave in Scherpenisse. Morote eindigde dan ook met 4 punten op de gedeelde derde plaats samen met Xander Joosse (Souburg), Juan de Graaf (Denk en Zet) en Marieke van Essen (De Pion Roosendaal). Daarmee is het (restant van het) podium van de A/B en C-groep volledig, welke gecombineerd uit 14 spelers bestond. De Denk en Zetters Ard van Luik, Joan Eerland, Mariet Wesdorp, Jacco Eerland en Daniel Scherpenisse wisten meerdere (3,5, 3 of 2) wedstrijdpunten te behalen en hebben weer de nodige ervaring opgedaan door tegen jeugdspelers van andere verenigingen te spelen.
 
De D-groep kende een overtuigende winnaar. Van de 13 spelers was Jari Groen (Goes) met 7 uit 7 duidelijk de sterkste. Druk vooruit rekenend wist dit jonge talent twee ronden voor het einde zich al bijna zeker van groepswinst. Geen remise-afspraken, maar gewoon lekker schaken en aangezien hij de eerste aanmelder was voor deze versie van het OJT, doet hij dat graag, of het nou zittend of staand achter de tafel is. Sven de Putter (Terneuzen) legde met 5 punten beslag op de ongedeelde tweede plaats. Ook in deze groep werd de derde plaats gedeeld door meerdere personen met 4 punten. Narin de Ruijter (Landau Axel) kreeg dankzij duidelijk meer weerstandspunten de beker mee naar huis. Denk en Zet leden Geert Borsboom en Jonathan Quist visten met 4 punten net achter het net. De eveneens op eigen bodem spelende Ruud van Luik, Remco van der Slikke en René Rajtar vielen ook allemaal in de punten en met de neus in de leercurve.
 
Met gecombineerd zes spelers werkten de E- en F-leeftijdsgroepen een dubbele competitie af, dus sowieso geen verschillen in weerstandspunten bij een gelijk puntenaantal. Voor het ingaan van de laatste tiende ronde hadden Niels van Sighem (Goes) en Giovanni Koolhoven (Souburg) beide 7 punten. En of bewust zo op voorhand ingedeeld, mochten deze pupillen uit de F-categorie het in de laatste ronde onderling gaan uitmaken wie er met de titel in deze leeftijdsklasse aan de haal ging. Van Sighem wist de(ze) tweede Goede groepswinst op te eisen. Finn Hilbert (Souburg) legde beslag op de derde plaats in de F-categorie en Britt de Visser mocht ook met een beker richting Souburg huiswaarts keren. Dat zelfde gold voor Jens de Visser, welke met 6 punten beslag legde op de eerste plaats in de E-categorie, gevolgd door Denk-en-Zetter Fabian Smits, die met 5 punten de tweede plaats opeiste in deze E-groep.
 
Goed om te constateren dat alle verenigingen op het podium kwamen. Hoewel met een deelnemersaantal van 33 jeugdspelers een fors lagere opkomst dan de voorgaande jaren ((bij navraag) veroorzaakt door de (aflopende) voorjaarsvakantie (wintersport), toernooi in België alsmede oriënterende bezoeken aan vervolgstudies), leden de sfeer en speelvreugde zeker niet onder de lagere opkomst: deze waren gewoon weer prima. En nu ook individueel meer kans met de verloting! Diverse speler(tje)s waren dan ook de gelukkige winnaar van een eerlijk verloot schaakboek. Daarnaast kreeg elke speler een vaantje en gingen ze vermoedelijk met (over)volle magen en zwarte vingers van de in grote getale naanwezige chocolade-eieren naar huis. En zoals dit artikel begonnen met een “eigen” prijswinnaar, eindigen we met een andere prijswinnaar van onze vereniging: Jonathan Quist zat bij het raadspel met 212 stukken maar drie stukken van de daadwerkelijke inhoud van de glazen bol vandaan. Schatten en doorrekenen is een goede eigenschap in het schaken!
 
Dit OJT maakt onderdeel uit van de Zeeuwse Grand Prix 2017 cyclus. Het volgende (derde) toernooi in deze cyclus vindt plaats op 24 juni in Goes.