Van der Sleen haalt uit
Geplaatst 11 september 2009
Met een korte ledenvergadering startte Schaakvereniging Denk en Zet de eerste competitieavond van het nieuwe seizoen. Peter van de Breevaart nam na ruim vijf jaar afscheid als voorzitter en overhandigde de voorzittershamer symbolisch aan Dig de Graaf. De "oude" voorzitter van weleer zit na zijn terugkeer van werkzaamheden in het buitenland nu weer op zijn plaats. Na een aantal mooi gesproken woorden en een doos sigaren kan Van de Breevaart zich weer volledig op het schaken concenteren. 
Een goede bezetting op de eerste competietieavond zorgde voor een mooie verrassing. Jan van der Sleen nam het met de zwarte stukken op tegen Ibrahim Bajramovic. De wijze "ontwikkelings" lessen van vorig seizoen hebben er voor gezorgd dat Van der Sleen netjes zijn stukken ontwikkelde en een gedegen stelling opbouwde tegen Bajramovic. Deze aanpak zorgde uiteindelijk voor een vernietigende aanval waardoor Van der Sleen de partij op zijn naam kon schrijven. Een goede start dus. Minder verging het Marcel van de Berge. Hij mocht gelijk aan de bak tegen Sebastiaan Koedoot met de witte stukken. Afwezigheid van Corné Harmsen inspireerde Van de Berge blijkbaar de Van Kruijse opening te spelen. Met een schijnoffer op b7 echter activeerde Koedoot in rap tempo zijn dameloper en toren en joeg de koning van Van de Berge naar het midden. 0-1 voor Koedood was een feit. Een andere interessante partij was die tussen vader en zoon Van de Breevaart. In een Siciliaanse opening ging het lange tijd gelijk op. Langzamerhand wist de ouwe pa het spel naar zich toe te trekken met pion en kwaliteit winst. Door af te ruilen kwam er een gewonnen eindspel op het bord. Rick de clubkampioen van vorig seizoen had mooi het nakijken en gaf op.  Een koning-indische partij kwam op het bord tussen Andries de Meijer en Corné Niemantsverdriet. Het grote probleem voor Niemantsverdriet was het ontwikkelen van de stukken. Teveel met pionnen schuiven zorgde ervoor dat zijn damepaard vast groeide aan het veld waar hij in de beginstelling was neergezet. De Meijer wist met dit passieve spel wel raad en offert twee pionnen voor een open lijn waardoor er een venijnige combinatie in de stelling werd gebracht. Dit kost Niemantsverdriet zijn dame en de partij. Joris Dijke, terug van weggeweest speelde kort maar krachtig zijn winstpartij tegen Wilco Lindhout.  Voor iedereen het in de gaten had was deze partij alweer voorbij. Een andere gatenkaas partij was die van Raymond Leemreijze tegen Theo Blonet. Met de zwarte stukken had Blonet het voor het zeggen. Verzwakking van een aantal curuciale velden door een aantal mindere pionzetten deden Leemreijze het zweet uitbreken. Blonet de schaker die altijd recht vooruit speelt rook zijn kans en scoorde het punt.
Als vakantiegast mochten wij deze avond Pit Schulenburg uit Duitsland begroeten. Vanaf zijn vakantieadres in Stavenisse stapte deze doorgewinterde sterke schaker op  de fiets naar Scherpenisse om een potje te komen schaken. Zowel Dig de Graaf al Joris Dijke hebben de krachten kunnen meten. En dit viel niet tegen.