Van de Breevaart pakt titel, maar welke?
Geplaatst 26 mei 2017
Traditiegetrouw werd op de laatste vrijdag van mei het schaakseizoen afgesloten met een intern snelschaak toernooitje. Gezien het subtropische weer en het Hemelvaartweekend viel de opkomst met acht junioren en zes senioren zeker niet tegen! Leuk om te zien dat na een heel seizoen nog lang niet iedereen schaakmoe is.

Er werden in totaal zeven ronden afgewerkt en daarbij wist gelukkig iedereen op het scorebord te komen met minimaal 1 winstpartij. Hierbij weerden de jongste jeugdleden Joan, Fabian, Mariët en Jason zich kranig, net zoals de oudere jeugdleden Stef, Adrian, Joep en Jacco. Stef en Joep wisten beiden knap vier partijen te winnen. Daar waar Stef tegen Guido in een materieel dik gewonnen stelling toch nog het deksel hard op de neus kreeg, paste hij dezelfde tactiek toe bij Sebastiaan. De zwarte dame en toren van Stef waren op de tweede rij veel effectiever dan de witte toren op de zevende rij en de extra witte stukken.

Dat één keer je iets overkomt kan je (on)geluk noemen: dat het je twee keer gebeurt (on)kunde. In de eerste ronde gaf Sebastiaan in een stelling met materiaal voor pardoes zijn dame weg aan Guido. Laten we het maar scharen onder de kunde van Guido, want van de zeven partijen wist hij er zes te winnen en delfde alleen het onderspit tegen zijn broer Rick. En eigenlijk had hij die partij niet eens hoeven te verliezen, want halverwege claimde Rick de derde zet/stellingherhaling, wat door Guido ontkent werd (twee keer!). Daar behoudens de in het reglement genoemde uitzonderingen de normale schaakregels van kracht zijn, mag dit ook gewoon geclaimd worden in een snelschaak partij, alleen hoe bewijs je het? omdat er verder ook niemand bij het bord stond werd er doorgespeeld.

Rick wist uiteindelijk net als Sebastiaan vijf partijen te winnen. Vader Peter vier en nog een remise. Naast Stef en Joep wist Jan ook vier punten te vergaren, inclusief twee remises. En daarmee is de top zeven benoemd. Joost en Adrian speelden onder de verwachting (citaat van Adrian), maar je kan ook zeggen dat hun tegenstanders gewoon goed speelden!

Jason die vandaag twee keer voor een dichte deur was komen te staan paste een aparte strategie toe bij de partij tussen Joost en Sebastiaan. Joep moest de bus halen, dus miste hij de uitreiking van de beker aan Joan. Een taak die wel was weggelegd voor Jacco, die ook met de nodige gelukswensen de beker voor de eerste plaats van de senioren uitreikte aan Sebastiaan. En dat terwijl Guido de winnaar van vanavond was en met een krat bier de zolder verliet. Tenslotte werd Mariët als enige met voor- en achternaam vereeuwigd in de eindstand. Teveel niet te verbinden bruggetjes? Dan had je er maar bij geweest moeten zijn...