Valse start ZSC in hoofdklasse
Geplaatst 17 september 2011
De nieuwe schaakcombinatie uit Zierikzee en Scherpenisse is met een valse start aan het nieuwe schaakseizoen begonnen. In de Zeeuwse hoofdklasse werd door ZSC met een nipt 4.5-3.5 verschil verloren van het op papier zwakkere Middelburg 2.
Het eerste punt werd op het tweede bord binnen gehaald door Denk en Zetter Dig de Graaf. In een konings-indier kreeg hij al snel goed spel en kwam in het voordeel via dreiging over de h8-a1 diagonaal en b-lijn. Binnen twintig zetten gaf de Middelburger zich al vroeg gewonnen maar zag voor zichzelf geen kansen meer na een dreigende paarduitval.

De stand werd kort daarna gelijk getrokken na onnodig verlies van mede-Denk en Zetter Rick van de Breevaart op het vierde bord. Hij overzag op knullige wijze een tussenschaakje en verloor daardoor een stuk en de partij. Totaal verrassend was ook de nederlaag van Zierikzee-er Martin Krijger op het vijfde bord. Met wit was hij in een Siciliaan goed komen te staan alhoewel hij weinig initiatief nam. Zwart probeerde via de open c-lijn druk uit te oefenen en kreeg nog succes ook. Krijger speelde namelijk zijn paard naar a4 toe maar overzag dat dit veld maar 1 keer gedekt stond en 2 keer aangevallen. Toen hij daarop werd geattendeerd door zijn tegenstander bracht hij de felicitaties over.

Het werd nog erger nadat Peter van de Breevaart zich gewonnen moest geven op het zesde bord. Hij had na een Siciliaanse verdediging een gelijkwaardige stelling gekregen en het was een kwestie van zijn loperpaar in het spel te brengen. Hier kwam hij echter niet aan toe doordat de Middelburger een schijnloperoffer deed met pionwinst tot gevolg. Van de Breevaart maakte daarna de fout door zijn koning in de penning te laten staan en ook hij moest daardoor een stuk en daarmee het punt inleveren.

Gelukkig deed Hans Aangeenbrug uit Schouwen op het eerste bord iets terug en bracht de stand op 2-3. Hij bracht een interessante en complexe stelling op het bord door tegenovergesteld te rocheren en een koningsaanval op te zetten. Hij offerde een volle toren en zag daar, behalve een paar pionnen, lange tijd niets van terug. Via zijn sterke loperpaar kon hij toch zoals verwacht een stuk terugwinnen en had prima perspectieven in het eindspel. Dit duurde echter niet lang want zijn tegenstander uit Middelburg snoepte foutief een pion en moest na een paardvork een toren inleveren.

Op het derde bord speelde Schouwenaar Bas van de Graaf een degelijke partij en kwam niet echt in problemen. Na dubbele torenafruil moest hij een zwarte vrijpion in bedwang houden maar dit bleek in het eindspel geen probleem te zijn waarna de vrede werd getekend.

De jeugdige Zierikzee-er Kedem Gutkind speelde op het zevende bord bijna de perfecte partij tegen de Middelburgse nestor. Na een Caro-kann opening zette hij met wit zijn tegenstander zet voor zet onder meer druk. De manier waarop hij in zijn partij een matcombinatie speelde getuigt van veel talent. Door deze overwinning trok hij de stand weer gelijk.

Dit hield in dat Denk en Zetter Johnny van de Berge op het achtste bord het winnende punt moest scoren om met de overwinning naar huis te gaan. Hier had hij ook alle kansen voor tijdens zijn partij maar het leek wel dat de druk van presteren hem te veel werd. Tot in het late middenspel had hij tegen zijn lager gerankte tegenstander kansen op het volle punt maar ging kort na de tijdsnoodfase in de beslissende fout en liet zich mat zetten. Het wordt hierdoor een een zwaar seizoen voor ZSC nadat ook al het qua rating lager geplaatste Terneuzen 2 zich heeft teruggetrokken uit de hoofdklasse.