Valse start voor ZSC
Geplaatst 18 september 2022
De kop is er weer af van het nieuwe seizoen voor het Zie Scherpe Combinatie team uit Scherpenisse en Zierikzee. Dit seizoen wordt in tegenstelling tot de afgelopen paar jaar niet meer aangetreden tegen een aantal teams uit Zuid-Holland maar mogen de degens worden gekruist met 5 teams uit Noord-Brabant. Gelijk in de 1e ronde dan maar naar Tilburg waar vier teams van Stukkenjagers tegelijkertijd acte de présence moesten geven. Tegen hun vierde team verloor ZSC nipt en eigenlijk onnodig met 4.5-3.5.
 
Door twee invallers was ZSC verzwakt en had het team gemiddeld 50 ratingpunten minder dan hun 4e team maar toch werden er kansen gezien voor een goed resultaat door teamcaptain Dig de Graaf. Invaller Peter de Vrieze gaf gelijk het goede voorbeeld op het 7e bord door al na 19 zetten en 2 uur spelen de winst te pakken. Zijn tegenstander had bij een pion- en stukkenafruil in het centrum niet goed opgelet, want doordat een pion gepend stond bleef hij een stuk achter staan en gaf hij daardoor de pijp aan Maarten.
 
Gelukkig is na de onzekere covid periode Rick van der Pluijm weer terug van weggeweest en hij was gelijk waardevol voor het team door op het 1e bord te winnen. Na interessante tactische verwikkelingen, waarbij bij beide spelers twee stukken tegelijkertijd stonden aangevallen, kwam de Tilburgse koning dusdanig op de tocht te staan dat het over en uit was. Reinier Smits mocht als tweede invaller aantreden op het 8e bord. Hij kwam aanvankelijk goed uit de opening maar in het middenspel ging er toch wat mis waardoor er een stuk verloren ging en daarmee ook de partij.
 
Op het 5e bord kwam Sjaak Spiegels met initiatief uit de opening maar na het sterke d5 van de zwartspeler raakte hij dit weer kwijt. Daarbij werd ook nog een kwaliteit gegeven waarna de Tilburger met loper en paard de witte koningsvleugel kon binnendringen na het verlies van de witte g pion. Toen de zwarte loper op f3 kon worden geposteerd werden de witte torens vleugellam gemaakt en mede door de tijdsnood van Sjaak bleef daardoor het punt in Tilburg.
 
Gelukkig deed Dig de Graaf op het 4e bord weer wat terug door de tussenstand op 2-3 te brengen. In een Pirc focuste hij zich puur op het ontwikkelen van zijn stelling en zijn tegenstander deed dat duidelijk in mindere mate. Hierdoor kreeg de Scherpenissenaar een betere positionele stelling met uiteindelijk een extra vrijpion op d6. Toen daar ook nog een keer een koningsaanval overheen kwam, was materiaalverlies het gevolg waardoor ZSC weer op voorsprong kwam.
 
Bij Olaf van der Sloot verliep het minder soepel op het 2e bord. In zijn woorden kwam hij in de meest vreemde stelling terecht en leek daarop niet goed te reageren. Hij verloor al vrij snel een pion en toen hij in het middenspel nog een pion cadeau deed, werd het eindspel voor de Tilburger een formaliteit. Hiermee was de stand weer 3-3 en had ZSC nog twee goeden kansen op winst op het 4e en 6e bord.
Joost van Eenennaam speelde op het 3e bord tegen de op papier sterkste tegenstander, alhoewel deze dame naar men zei al jaren geen serieuze partij meer had gespeeld. Ze was het duidelijk nog niet verleerd maar Joost speelde het spelletje prima. Na een kwaliteitsoffer van zijn tegenstander kwam hij zelfs op enig moment gewonnen te staan maar helaas had hij het kwaliteitsoffer niet gezien. In het eindspel speelde hij ook niet accuraat genoeg en zette zijn toren niet op de c-lijn waarbij hij nog steeds de betere stelling zou behouden, maar op de b-lijn waardoor de Tilburgse een beslissende vrijpion kreeg.
 
Dat betekende dat Martin Krijger op het 6e bord moest winnen voor een 4-4 gelijkspel en het zag er op dat moment naar uit dat dit moest lukken met een vrijpion meer op het bord. Na het Wolga gambiet was hij goed uit de opening gekomen met veel druk op de witte stelling. Zijn tegenstander probeerde in het centrum te forceren maar dat kostte hem twee pionnen. Helaas overzag Martin een kwaliteitsoffer op f8 waardoor zijn ongedekte toren op a5 verloren ging. Zijn opponent offerde het stuk weer terug omdat hij matdreigingen dacht te hebben maar nadat dit niet beslissend was, kwam Martin weer beter te staan met een extra vrijpion. Dit werd wellicht niet helemaal goed uitgespeeld waardoor het alsnog remise werd.
 
Hopelijk meer geluk en vooral beter spel in de volgende ronde op 8 oktober in Scherpenisse tegen De Pion (Roosendaal) die qua rating de sterkste tegenstander is in deze klasse 4G.