Valse start voor Denk en Zet A en C
Geplaatst 22 september 2016
Voor sommige Tholenaren was het een verrassing om meer dan vier Denk en Zetters aan te treffen in Souburg op deze donderdagavond. Niet één, maar twee teams uit Scherpenisse mochten aantreden in Souburg. Het gepromoveerde A-team trof in de eerste klasse de regerend kampioen van de avondcompetitie: Souburg A. Met gemiddeld 300 ELO-punten minder per bord een mooie uitdaging, zoals dat dan genoemd wordt. Het C-team trof in Souburg D een op papier meer gelijkwaardige tegenstander, maar iedereen weet dat dat niet altijd alles zegt.
 
Werd er in vorige verslag van ZSC gesproken over de renovatie van onze schaaklocatie, ook SKS heeft haar (echt) eigen clubgebouw opgeknapt: althans de directe omgeving daarvan. Het eigen terrein voor en naast het clubgebouw is bestraat met een motief van een heus schaakbord in een deel van de bestrating. Misschien is de intentie van dat schaakbord om gebruikt te worden door de rokende schakers dan wel de (luidruchtige) schakers die binnen niet welkom zijn? De nieuwe lage omrastering maakt duidelijk waar de erfgrens ligt (handig voor als een buurtbewoner of de gemeente ‘de rijdende rechter’ inschakelt). Hoewel er natuurlijk de ‘grap’ gemaakt moest worden dat alleen nog het bordje ‘verboden toegang voor onbevoegden’ bij het hekje ontbreekt, is de afrastering dermate laag, dat je je zeker nog welkom voelt bij aankomst bij het Souburgse honk. Kortom, de investering is een mooie opwaardering van het eigendom van SKS.
 
Binnen speelden onze beide teams boven: wenteltrap, schaakzolder en balken waartegen je je hoofd kan stoten. Voldoende letterlijke en figuurlijke raakvlakken dus met het thuis spelen in Scherpenisse. Al deze ‘feel at home’ elementen mochten echter niet baten. Het C-team verloor met 3-1, waarbij Jan de Graaf de Thoolse eer redde. Juan de Graaf, Ibrahim Bajramovic en Raymond Leemreijze moesten een 0 incasseren: allemaal wel lekker geschaakt: dat dan weer wel. On to the next…
 
Ondanks de ratingverschillen waren bij het A-team alle partijen nog volop bezig toen de wedstrijd van het C-team was afgelopen. Daarna vielen alle punten op bordvolgorde ten faveure van Souburg A. Olaf van der Sloot moest capituleren tegen FM René Tiggelman. Jeroen Hekhuis greep al snel het initiatief tegen Sebastiaan Koedoot, maar kon dit eerst niet omzetten in groot voordeel. In naderende tijdnoodfase verzuimde Koedoot het altijd aanwezige achterste-rij-grapje er uit te halen, waardoor hij zijn pion op a7 verloor en de stelling van een kleine +1 naar +3 ging. De a-pion van Hekhuis liep door, waarna Koedoot besloot om de achterste rij los te laten en alle zware stukken richting witte monarch te sturen. De stelling met zwarte torens op d2 en g6 en de paarden op e4 en f3 gericht op de witte koning op h3 zag er gevaarlijker uit dan het was. De combinatie van wit paard op d1, loper op g3, pionnen op h2, f2, e3 en d4 bleek verdedigend afdoende. Zowel achter het echte als achter het siliconen bord werd er geen tussenzetje gevonden om zettenherhaling dan wel mat te forceren. Promotie en daardoor dame voor toren was voldoende voor de terechte 2-0.
 
Vader en zoon van de Breevaart speelden ook partijen van meer dan 40 / 60 zetten. Rick moest op den duur met een loper minder opboksen tegen Henrik Westerweele. Toen de dames er af waren bleken de pionnen zo te staan dat opgeven de juiste optie was. Peter speelde de langste partij tegen Roeland Alders. Een enerverende partij, waarbij Peter zijn geliefde loperpaar had, maar dit wel in eerste instantie een aantal pionnen kostte. Hij wist zijn materiële achterstand te reduceren tot één pion, maar Alders had deze stelling goed doorgerekend. Uiteindelijk kwam hier bijna dezelfde materiaalverhouding op het bord als bij zoon Rick, omdat Peter zijn laatste loper moest geven tegen de bijna promoverende witte pluspion. De laatste witte pion zou uiteindelijk gaan promoveren, nadat zijn zwarte tegenhanger zou worden opgeruimd door tempodwang (dankzij Alders loper), welke zwarte oppositie onmogelijk zou maken. Eindstand Souburg A: 4, Denk en Zet A: 0. Welkom terug in de eerste klasse! Verwachte uitslag, maar huid duur verkocht en lekker geschaakt.