Twee vrijdagen ineengevlochten
Geplaatst 17 februari 2017
Een week nadat de onderlinge ontmoeting tussen Denk en Zet en Goes in 4-4 *) was geëindigd, werd er in een nu sneeuwloos Scherpenisse ronde 21 van de interne seniorencompetitie afgewerkt. In alle vier de partijen werd tot het gaatje gegaan, waarbij uiteindelijk aan elk bord aan een langste (en dus ook aan een kortste) kant getrokken werd.
 
Vorige week mocht Ibrahim Bajramovic niet mee doen met het strootje trekken, omdat hij toen de nobele status van ‘oneven’ kreeg toebedeeld. Geduld loont soms en deze week trof hij in Raymond Leemreijze een tegenstander, waarbij hij dit spreekwoord eer aan deed. Bajramovic speelde geduldig en wist zo de zwarte stelling te slechten: de enige witoverwinning van deze avond! Leemreijze zag halverwege de partij opeens spoken in de witte stelling, want hij dacht heel even dat er eeuwig schaak in de stelling zat, maar het spookslot kende nog genoeg gaten en kieren, waardoor de witte stukken konden dolen.
 
Leemreijze speelde deze avond een stuk verdienstelijker dan vorige week tegen Guido van de Breevaart, die sinds tijden weer eens de zolder had gevonden. Een vroege fout kostte Leemreijze toen de partij. Van de Breevaart heeft blijkbaar de smaak weer te pakken en was deze avond weer present en trof nummer drie van de lijst Johnny van den Berge. Daar waar van den Berge vorige week remise speelde tegen de dit seizoen bijna niet te overwinnen Corné Niemantsverdriet , consolideerde hij nu zijn positie op de ranglijst door overheersende grip te krijgen op het doorgaans ongrijpbare spel van Guido van de Breevaart.
 
De volgende zwarte overwinning kwam op conto van Wilco Lindhout. Vorige week scoorde hij een belangrijk bordpunt tegen Goes en nu wist hij Rick van de Breevaart zijn tweede interne verliespartij van dit seizoen toe te brengen. Van de Breevaart, die vorige week een mooie remise boekte tegen een Goesenaar met ruim 150 meer ELO-punten, had een stuk geofferd voor twee pionnen, maar (zeker) na dameruil wist Lindhout de stelling te vervlakken, waarbij het extra stuk werd omgeruild voor een kwaliteit en pion en voor wit niets meer gaf om voor te spelen. Knappe zege van Lindhout.
 
Andries de Meyer die vorige week ook een belangrijk bordpunt scoorde tegen zijn Goese tegenstander die ruim 200 punten meer had, mocht nu proberen hetzelfde kunstje te flikken tegen lijstaanvoerder Sebastiaan Koedoot, welke vorige week dan weer niet op het scorebord kwam in een (tijdens het spelen) veelbelovende partij tegen een 400plusser. Na van beide kanten een tamme opening greep Koedoot het initiatief, de ruimte en een kwaliteit. De Meyer had als compensatie twee ‘passers ‘. Koedoot had waarschijnlijk in tijdnood de kwaliteit moeten teruggeven om deze beide pionnen te elimineren om dan te proberen één pion voorsprong te converteren (deja vu), maar dit bleek niet meer nodig, omdat de Meyer wel zijn pion dekte die werd aangevallen via de laatste zwarte loperzet, maar hierbij vergat dat ook zijn toren gelijk in stond. Deze tweede kwaliteit achter komen maakte de vrijpionnen en doorspelen gelijk nutteloos.
 
*) Denk en Zet C handhaafde haar tweede positie door een keurige overwinning op Goes D van 2,5 – 1,5. Het A-team handhaafde haar tweede positie van onderen (een lot dat het B-team ook ten deel is gevallen na haar verlies in en tegen Koudekerke een dag eerder) door met dezelfde mathematische uitslag te verliezen van kampioenskandidaat Goes A. Naast de al genoemde mensen wist Jan de Graaf remise te behalen, waarbij zoon Juan de Graaf via een hard zetje het snot voor de ogen werd gespeeld en in het stof moest bijten. Olaf van der Sloot kon het eveneens niet bolwerken en tenslotte wist Peter van de Breevaart een mooie 2000 scalp aan zijn palmares toe te voegen.