Twee ronden op een bierviltje
Geplaatst 29 september 2017

Ibrahim Bajramovic schaakt bijna altijd onnavolgbaar. De ene keer leidt dat tot spectaculaire winstpartijen en een andere keer tot korte verliespartijen. Vanavond was van de vijf partijen zijn partij als eerste klaar. Tegen Wilco Lindhout wist hij een vrijpion met bonus op het bord te krijgen, wat genoeg was voor de enige zwartoverwinning deze avond.


Bijna tegelijkertijd had Rick van de Breevaart de koning van Hans Smits te pakken. De arme monarch wist niet uit het midden van het bord weg te komen. Hetzelfde lot dreigde voor de zwarte koning op het bord ernaast. Daarom hield kort daarna Corné Niemantsverdriet het na 14 zetten ook voor gezien tegen Sebastiaan Koedoot.

 

Koploper Joost van Eenennaam liet zien hoe openingskennis een voordeel kan zijn. Guido van de Breevaart reageerde niet goed en van Eenennaam voerde de stelling op het bord thematisch en met vaste hand tot winst.

 

De langste partij was die tussen de twee jongste spelers. Adrian Stoutjesdijk en Daniel Scherpenisse hielden elkaar lang in evenwicht totdat laatstgenoemde twee kwaliteiten achter kwam. Stoutjesdijk liet zich niet meer foppen en boekte zodoende zijn eerste overwinning bij de senioren. Beiden maakten overigens net als de week ervoor goed gebruik van hun bedenktijd. Toen moesten ze hun meerdere erkennen in vader en zoon de Graaf, daar waar Niemantsverdriet nog het zoet van de overwinning tegen Smits smaakte.

 

Iets wat niet gezegd kon worden van het A- en B-team van Denk en Zet. Beiden speelden in hun klasse tegen één van de favorieten voor de titel. Hoewel het spel op de borden meer aan elkaar gewaagd was dan de uitslagen doen vermoeden is het toch vaak zo dat het betere team op papier het op de beslissende momenten ook doet. Alleen van Eenennaam wist een remise te boeken in het verre Axel tegen Landau A, daar waar invaller Raymond Leemreijze erg verdienstelijk speelde. Het A-team boekte dezelfde uitslag als vorig seizoen tegen Souburg A: dat betekende dus nog minder bordpunten dan het B-team.