Torenwinst onvoldoende voor partijwinst
Geplaatst 30 oktober 2009
De meest bijzondere partij van de avond kwam toch wel op naam van Andries de Meyer en Corne Niemantsverdriet. Na een Italiaanse opening had Niemantsverdriet een incorrect  stukoffer gemaakt en tegelijkertijd de lijnen geopend voor De Meyer om binnen te dringen op de koningsvleugel. Hij offerde een toren terug maar dit werd terecht niet aangenomen vanwege mat. In plaats daarvan komt Niemantsverdriet een volle toren achter te staan en was het een kwestie van afwikkelen naar winst. De Meyer kan het juiste plan om mat te geven echter niet direkt vinden waardoor Niemantsverdriet met zijn dame voor onrust zorgt. Na een verkeerde afruil wordt de f lijn geopend waarna Niemantverdriet ook zijn overgebleven toren in stelling kan brengen voor de aanval. Tot grote ontzetting ontdekt De Meyer dat er een eeuwig schaak situatie is ontstaan waarna hij, met een volle toren meer, in remise moet berusten.

Bij afwezigheid van de nieuwe koploper Jan de Graaf kon broer Dig het stokje weer overnemen. Dit bleek een eenvoudige klus tegen Marcel van de Berge die al vroeg in de fout ging. Na een Spaanse opening koos Van de Berge voor een paardruil op d4 maar ging op de zevende zet in de fout door zijn loper op c5 te positioneren. De Graaf offerde zijn loper op f7 en won via Dh5 zijn stuk terug plus twee pionnen. Door een betere ontwikkeling won hij nog een paard en konden de stukken al vroeg terug in het doosje.

Theo Blonet toverde de Schotse opening op het bord tegen Rick van de Breevaart. Beide spelers plaatsten al vroeg hun dames in het middelpunt van de belangstelling. Van de Breevaart kwam aanvankelijk wat passief te staan op de damevleugel maar kreeg het toch voor elkaar om plotseling Blonet’s dame te vangen op c6. Blonet hield het gelijk voor gezien het kon weer vertrekken naar het meest westelijke puntje van het eiland.
Nieuwkomer Bart Hertog moest na twee eerdere overwinningen zijn tweede verlies incasseren en deze keer tegen Sebastiaan Koedoot. Hertog leek zijn spel te concentreren op de koningsvleugel en gooide de g en h lijn open. Daarbij bleef zijn damevleugel onderontwikkeld en kwam zijn koning ongelukkig te staan. Koedoot kreeg na een pionnenopstoot in het centrum beslissend voordeel en won na een aftrekschaakje een stuk en daarmee de partij.

De laatste tijd speelt Raymond Leemreijze sterker dan in het verleden en mocht nu zijn kunde testen tegen Joris van Dijke. Er kwam een drakenvariant op het bord van de Siciliaanse verdediging waarbij Van Dijke na stukkenruil twee centrumpionnen voorkomt te staan. Daarna maakt Leemreijze een blunder door een pion op een veld te plaatsen wat het enige vluchtveld was voor zijn paard. Hierdoor gaat nog een stuk verloren en moet hij de felicitaties aan Van Dijke geven.

De langste partij ging tussen Ibrahim Bajramovic en Johnny van de Berge. Na een Scandinavische opening zette Bajramovic de partij op met een dubbele fianchetto waarbij Van de Berge een open c lijn krijgt waarop beide torens worden gepositioneerd. Met een hangende pion op c3 moet Bajramovic in de verdediging en probeert Van de Berge de aanval te verplaatsen naar de koningsvleugel. Bajramovic krijgt echter meer lucht als hij de f lijn open gooit en zijn torens verandert van verdedigers naar aanvallers. Van den Berge krijgt een hangende pion op e6 die verloren gaat maar Bajramovic wordt overmoedig en verliest plotseling een toren als hij ook nog probeert om de pion op d5 op te snoepen. Van den Berge kan daarna opgelucht adem halen en de punten bijschrijven.