Top negen dichter op elkaar
Geplaatst 20 januari 2017
Toen om kwart over acht de acht aanwezige schakers net waren ingedeeld klonk er nog gestommel op de wenteltrap. Met de hand over het hart strijkend werd er besloten om dan toch maar een nieuwe indeling te (laten) maken. Met uiteindelijk negen senioren werden er nog steeds vier partijen ingedeeld  in deze zeventiende ronde van de interne competitie plus een oneven paring. Joost van Eenennaam was de (on)gelukkige door deze paring te treffen.
 
Andries de Meyer, welke eerst was ingedeeld tegen Johnny van den Berge, moest het na de herindeling opnemen tegen Wilco Lindhout. De Meyer die de laatste weken in goede vorm steekt ging nu ook voortvarend van start. Tegenstander Wilco Lindhout liet zich niet al teveel imponeren en speelde logische zetten, waardoor de Meyer zijn aanvallende impulsen zag stranden. Nadat Lindhout een zwarte loper sloeg dacht De Meyer eerst een tussenschaak te geven om daarna weer een equilibrium te bereiken door de loper terug te slaan. Lindhout pareerde de schaak met dame f2, waardoor de Meyer opeens geforceerd was om dames te wisselen dan wel de loper te pakken op straffe van torenverlies op de f-lijn. Knappe zege van Lindhout.
 
Theo Blonet leek ook de hoger geplaatste Rick van de Breevaart te verrassen. Hoewel paard aan de rand vaak een schand is, was in dit geval paard a4 toch goed voor een pion voorsprong via loperinslag op h6. Van de Breevaart blokte hierna de door de witte dame gepende g-lijn door zijn paard naar g6 te spelen. Wellicht had Blonet toen beter dit paard kunnen pakken met zijn andere loper en hier nog een extra pion mee kunnen pakken op g6, maar hij verkoos ogenschijnlijk om het loperpaar te behouden. Van de Breevaart etaleerde daarna zijn kwaliteiten door (in de stijl in een partij van een paar ronden terug tegen de Meyer) via torens en dame druk te zetten op de koningsstelsel van Blonet. Via aan aftrekcombinatie won hij een dame en pion tegen een loper en toren. Dit bleek genoeg voor de winst voor de nummer twee van de ranglijst.
 
Ook Sebastiaan Koedoot wist tegen Ibrahim Bajramovic een dame te winnen in ruil voor een toren en een licht stuk (paard). Letterlijk en figuurlijk daarvoor had hij in de partij wel heel veel tijd geïnvesteerd. De zwarte stelling (twee torens, twee paarden en vijf pionnen) had veel weg van een vesting, waartegen de dame, toren en loper en vijf pionnen niet 1-2-3 een bres konden vinden. Met veel meer tijd op de klok bood Bajramovic tactisch remise aan toen Koedoot onder de tien minuten bedenktijd was gekomen. Aanname van dit remiseaanbod werd tegelijk met de kandidaatzet pion f5 overwogen. En hoewel f5 wel ok oogde (ruim +2 bleek later), leek zwart hierdoor ook tegenkansen te krijgen doordat dat hem ook open lijnen zou opleveren. Een creatieve Bajramovic  bespelend in tijdnood is als all-in gaan bij het poker waarbij the odds iets beter zijn dan bij een coin-flip. Beter dan maar gecallt en de remise accepteren. Bajramovic wipt met dit resultaat over Jan de Graaf heen naar plaats acht.
 
Raymond Leemreijze had al vroeg in zijn partij te kampen met een ver opgerukte pion van van den Berge. Deze wist hij wel te elimineren, maar alles heeft een prijs. Van den Berge wist de winst naar zich toe te trekken en hijgt nu in de nek van de huidige nummer drie Bart Hertog. Het verschil tussen de nummer drie (207 punten) en nummer negen (178 punten) bedraagt ruwweg genomen één winstpartij, dus het blijft spannend. De komende ronden zullen er nog diverse stuivertjes gewisseld gaan worden en is nog allerminst zeker hoe het podium in mei op de Hoge Markt annex Coolsingel zal luiden.