Top drie maakt geen misstap
Geplaatst 19 maart 2010
De top drie van het Denk en Zet klassement maakte afgelopen week geen fout en wonnen allemaal hun partij. Nummer drie Johnny van de Berge was als eerste klaar tegen Ibrahim Bajramovic. In het damegambiet speelde laatstgenoemde speler zijn pion door naar c6 waar het niet te verdedigen viel. Dit ging gevolgd door een paardoffer op g6 die geen kans van slagen had. In een laatste stuiptrekking werd er nog een tweede stuk tegenaan geofferd maar ook dit mocht niet baten. Nadat hij nog had geprobeerd om zijn pionnenvoordeel uit te spelen werd Bajramovic uiteindelijk mat gezet.

Dig de Graaf die met ruime voorsprong aan kop gaat moest geduldig zijn tegen Bart Hertog. In een Spaanse partij had Hertog met zwart kansen op gelijk spel alhoewel De Graaf positioneel beter stond. Hertog kon alleen maar afwachten en reageren op wat er ging gebeuren. Toen hij onterecht zijn b5 pion opgaf kon De Graaf een vrijpion op de b lijn creeren en naar winst schuiven.

Een tafel verder had nummer twee Rick van de Breevaart een veel moeilijkere avond tegen Marcel van de Berge. Wederom liet de jeugdige Van de Berge zien in goede vorm te verkeren want het was Van de Breevaart die achter stond in ontwikkeling, moest verdedigen en daarnaast ook nog eens twee pionnen achter kwam te staan. Mede door de opkomende tijdnood wist Van de Berge niet het juiste winstpad te volgen. Nadat Van de Breevaart een remiseaanbod had afgeslagen moesten de snelschaakkwaliteiten de beslissing brengen. Dit was vanwege de ruimere ervaring in betere handen bij Van de Breevaart die het volle punt daardoor achter zijn naam liet noteren. Een benauwde en enigszins onverdiende overwinning was daarmee een feit.

Na een afwezigheid van twee maanden was Theo Blonet wederom van de partij en mocht de strijd aanbinden met Corne Niemantsverdriet. In een gesloten Siciliaan kwam Blonet goed uit de opening met en goede ontwikkeling. Niemantsverdriet verdubbelde zijn torens op de open e lijn maar verloor een kwaliteit nadat een van de torens was klem gezet. Blonet kwam er echter achter dat een vakantie van twee maanden niet altijd goed is voor je spelritme want in het late middenspel gaf hij zijn kwaliteit na een misrekening weer terug en kwam ook nog eens twee pionnen achter te staan. Vanwege de geringe resterende tijd besloot Niemantsverdriet alsnog het remise aanbod van Blonet te accepteren waardoor het punt gezien het spelbeeld terecht werd gedeeld.