Teamleider baalt van winst B-team
Geplaatst 07 april 2017
Het is een rare wereld deze dagen. Niet alleen vanwege de internationale schermutselingen en tragische gebeurtenissen, maar ook op zeer lokale schaal. Denk en Zetter Andries de Meyer was deze vrijdagavond namelijk niet voor ons thuis spelende B-team, maar voor de bezoekers uit Kruiningen. Denk en Zet B dat in de laatste reguliere ronde van deze tweede klasse minimaal 2-2 moest neerzetten tegen De Zwarte Dame B om de playoff te ontlopen, kon dus niet op de steun van de Meyer rekenen. Gaat de Meyer dan verhuizen naar Kruiningen? Heeft de Meyer geheime connecties in de Kruininger schaak-scene? Wellicht wel, maar de reden dat de Meyer supporterde voor de overkant betrof dat een mogelijke playoff-degradatiewedstrijd van Denk en Zet B tegen zijn eigen Denk en Zet C-team zou kunnen zijn (mits het C-team haar tweede plaats kan vasthouden in de derde klasse).

Teamleider van het B-team Johnny van den Berge was er dan ook alles aan gelegen om het zover niet te laten komen. Het was hem gelukt om het gehele basisteam op te trommelen, wat ons op papier het voordeel van een ratingoverwicht opleverde ten opzichte van de bezoekers, maar dan nog is de beginscore 0-0. Even leek het erop dat de Meyer er ook echt alles aan gelegen was om het B-team te ontregelen, want van den Berge verscheen maar niet achter het bord: zou de teamleider van het C-team stiekem de buitendeur op slot hebben gedraaid om zijn concurrent in deze van het B-team letterlijk buiten te sluiten en zo de bezoekers op een 0-1 te zetten?

Om 20:15 verscheen van den Berge dan toch op de schaakzolder (wat overigens van tevoren al bekend was en ook was medegedeeld aan de bezoekers). Hij begon slechts met 5 minuten achterstand in bedenktijd op het eerste bord, omdat de symphatieke en sportieve Herman Schoonakker niet gelijk bij het begin de klok wilde indrukken. En misschien was van den Berge helemaal niet met een kleine tijdachterstand begonnen, als die nare wedstrijdleider en teamleider van het A-team van Denk en Zet niet om 20:10 tegen Schoonakker had gezegd dat hij echt de klok wel mocht/moest indrukken, want te laat is te laat.

Toen de heren eenmaal echt begonnen waren liet Schoonakker er in ieder geval geen gras over groeien en zette van den Berge flink onder druk: een lastig paard op d6 met de nodige rugdekking drong zwart al tot passieve verdedigende maatregelen. Op dat moment zag het er op het tweede en vierde bord wel goed uit voor de thuisspelende vereniging. Joost van Eenennaam had heel snel in de opening via een schaak een stuk weten te winnen tegen Matthijs Schouten en Guido van de Breevaart had hetzelfde bewerkstelligd in het vroege middenspel tegen Marco Baars via een paardzet, waarmee hij de zwarte dame aanviel en gelijk de verdedigende lijn van de zwarte toren op de zwarte loper afsneed. De enige verdedigende zet (dame e7 naar a3) welke de loper op d3 dekte en zelfs mat achter de paaltjes zou kunnen dreigen werd niet gevonden.

Theo Blonet was iets te enthousiast met zijn toren en licht stuk en kwam juist een stuk achter tegen Flip Meijaard, waarvoor hij dan wel weer twee vrijpionnen had op g7 en h7, maar die dingen moesten nog een heel end stappen en de twee witte torens waren goed verbonden, alsmede de witte koning goed omringd door loper, paard en pionnen. Kort nadat van Eenennaam de felicitaties in ontvangst had genomen op het tweede bord bracht Blonet deze ook over. Tussenstand 1-1, maar met het stuk voorsprong voor van de Breevaart, de dames van het bord en een vrijpion op de c-lijn als bonus zat dat vereiste gelijke spel er toch zeker wel in?

De Meyer veerde op toen van de Breevaart van een stuk voorsprong opeens een dame (ten gunste van een toren en nog steeds dat paard extra) achterstond. Wat was daar dan gebeurd? Baars had echt (bijna) het maximale uit de positie gehaald door zijn e-pion op te spelen van e4 naar e3 in de volgende stelling. Wit: Kg1, Tb7, Pf1, Pd1, c4, f2, g2, h2 en zwart Kf8, Te1, Ld4, e3, f7, g7, h7 (niet helemaal zeker van de stelling, maar het betreft hetzelfde motief). Zet voor de schoonheid van het spel deze stelling maar eens op het bord en constateer dan net als van de Breevaart dat alle witte zetten tekort schieten, ook het voor de hand liggende (en ook minst slechte) Td7 om de loper op d4 aan te vallen. Baars speelde hierna e2 (e3xd2 lijkt beter, maar de uitvoering van Baars is toch ook bijzonder fraai), waarna Txd4, Txf1!, Pxf1 en e1D volgden. Dit eindspel leek een beetje remise op dat moment, waar de Meyer voor had getekend gezien het speelbeeld op het eerste bord.

Schoonakker had daar inmiddels al een pionnetje geoogst en de druk nog steeds volop de zwarte stelling staan. Dat leek een kwestie van tijd voordat het tweede Kruiningse punt op het scorebord kwam. Vanaf dat moment ging alles echt weer op z'n kop. Baars bleek opeens de dame te hebben ingeleverd tegen de toren, waardoor van de Breevaart met paard en twee pionnen tegen 1 pion de winst nu echt niet meer kon ontgaan. Het al snel verwachte punt, dat was omgeslagen in een remise werd dus nu toch een punt: bravo Guido voor het vastbijten in de stelling na het terugvechten van Marco.

Met een 2-1 voorsprong was het B-team veilig, maar was het toch wel spannend of teamleider van den Berge toch nog één van zijn befaamde Houdini-acts kon klaarspelen. Dit leek schier onmogelijk nadat wit via pion f6 de loper op g7 won. In tijdnood de zaken simplificeren moet Schoonakker gedacht hebben: paarden eraf, enkele torens eraf en oeps opeens ging daar ook de ongedekte witte toren op c1 eraf. Per saldo van een stuk en pion voorsprong dus naar kwaliteit achter, maar nog steeds pion voor. Ongelofelijk maar waar, de positie van de stukken was zo dat van den Berge mat dreigde en Schoonakker hierdoor met zijn loper de open f-lijn moest blokkeren op f7. Na koning g7 leek de door de witte dame (b3) gedekte loper toch te gaan vallen via de toren op f8 (loper weghalen zou mat opleveren via dame c1-f1++ ), waarna Schoonakker met nog circa twee minuten op de klok opgaf. Schaken kan zo wreed zijn.

Met dit resultaat is Denk en Zet B net in de veilige zone op een achtste positie geëindigd. Ook hier geen klok dit en komend seizoen vermoedelijk :-)

En teamleider de Meyer? Die kon naast dit 'balen' vanwege het verlies van zijn favoriet van deze avond zelf toch nog een keer opveren toen hij Juan de Graaf versloeg in de interne competitie, waarin Rick van de Breevaart van Setallander Raymond Leemreijze wist te winnen. Dit alles onder toeziend oog van de oneven nare teamleider van het A-team, die ook nog eens het resultaat van Denk en Zet A tegen Souburg B van de avond daarvoor niet voor de wedstrijd wilde prijsgeven aan de bezoekers. Voor wat het waard is.