Sterke seizoenstart Denk en Zet
Geplaatst 21 september 2012
Schaakvereniging Denk en Zet is sterk begonnen aan de nieuwe Zeeuwse avondcompetitie. Het eerste team speelde gelijk tegen titelkandidaat Middelburg en het tweede en derde team wonnen beide met 2.5-1.5. Met ingang van dit seizoen heeft de Zeeuwse schaakbond gekozen voor een andere opzet waarbij de zaterdagcompetitie afzonderlijk wordt gespeeld van de avondcompetitie. In de avondcompetitie mogen, in tegenstelling tot voorheen, nu ook spelers uit de landelijke (zaterdag)klasse aantreden waardoor het niveau een stuk hoger ligt. Daarnaast is het speeltempo aangepast naar Fisher namelijk 1 uur per persoon plus 30 seconden per zet. Dit heeft tot gevolg dat de partijen tijdig en niet meer rond middernacht zijn afgelopen.

Het eerste team trad aan met de bekende spelers op de eerste drie borden en vanwege de vakantie van Theo Blonet, mocht Jan de Graaf mee naar Middelburg.
Broer Dig de Graaf zat aan het eerste bord tegen een van de Zeeuwse toppers en kreeg de Russische verdediging tegenover zich. De Graaf koos in de opening niet voor de beste zetten waardoor hij gedrukt kwam te staan. Met de opstoot van zijn c pion leek hij de stelling te kunnen neutraliseren maar doordat hij spoken zag die er niet waren koos hij alsnog voor de verkeerde voortzetting. Hij verloor op tijd maar toen was de stelling niet meer te houden.

Sebastiaan Koedoot mocht op het tweede bord de degens kruisen met de Middelburgse nestor alhoewel die al jaar en dag in Wemeldinge woont. Koedoot leek zich ondanks achterstand in ontwikkeling te kunnen verdedigen maar kon uiteindelijk de stelling toch niet houden. Invaller Jan de Graaf vreesde enerzijds voor het nieuwe snellere speeltempo maar had het geluk dat de hersens van zijn tegenstander ook niet meer zo snel werken. De strijd leek gelijk op te gaan waarbij De Graaf wel een pion voorkwam. Die was door de Middelburger terug te winnen als hij niet met zijn toren aan de wandel was gegaan op de 7e rij. Dat bleek namelijk een foutieve keuze want de toren bleek niet meer verdedigd te kunnen worden waardoor eerst een loper en daarna de partij verloren ging.

Rick van de Breevaart volgde deze ontwikkelingen op de voet want hij kreeg een remise aanbod op het bord ernaast. Na een Pirc verdediging offerde hij in het middenspel een kwaliteit waardoor hij in het voordeel was. Vanwege de 2-1 tussenstand speelde hij dus terecht door en door sterk spel creeerde hij een matdreiging waardoor zijn tegenstander de dame moest offeren. Dit was uiteraard te veel van het goede waarna Van de Breevaart de felicitaties in ontvangst mocht nemen.

Het tweede team van Denk en Zet won van Souburg 3 met 2.5-1.5. Overwinningen waren er voor Bart Hertog en invaller Corne Niemantverdriet terwijl Johnny van den Berge remiseerde op het eerste bord. Alleen Marcel van den Berge moest de eer aan zijn tegenstander laten.

Denk en Zet 3 won ook met 2.5-1.5 maar dan van Middelburg 4. De jongelingen Guido van de Breevaart en Jan van der Sleen pakten hierbij de punten. Ibrahim Bajramovic kon ook de winst pakken maar accepteerde remise in een gewonnen stelling. Teamcaptain Andries de Meyer verloor als enige op het eerste bord.