Speelloze koploper blijft koploper
Geplaatst 10 oktober 2014
Door de afwezigheid van koploper Jan de Graaf had de laatste tijd sterk spelende runner-up Johnny van de Berge de kans om de koppositie weer te grijpen. Hiervoor moest hij met de zwarte stukken wel winnen van Rick van de Breevaart. In een Siciliaan vlogen beide heren elkaar gelijk naar de keel. In een stelling met tegengestelde rokades won zwart een kwaliteit, maar wit rukte gevaarlijk op met zijn pionnen op de koningsvleugel. Optisch zag het er allemaal gevaarlijk uit en daarom ging van de Berge akkoord met het witte remise-aanbod.

Theo Blonet en Bart Hertog speelden hun eerste interne competitiewedstrijd van dit jaar. Daar waar Blonet nog wel eens na de dertigste zet een blunder maakt, viel deze ‘eer’ nu te beurt aan Hertog. Zo sta je een kwaliteit voor en zo sta je een toren achter: schaakblindheid…

Dit leek besmettelijk deze avond, want ook in de partij tussen Sebastiaan Koedoot en Ibrahim Bajramovic kwam iets soortgelijks voor. In een onregelmatige opening had Bajramovic met de zwarte stukken een minuscuul voordeel. Hoewel het normaal gesproken voordelig is om op met de toren op de tweede rij binnen te vallen, gaf Koedoot dit de tijd om via het opspelen van zijn e-pion en g-pion de zwarte koning en omringende stukken onder druk te zetten. Juist op het moment dat wit groot voordeel van +1.75 had kunnen bereiken via het spelen van de toren naar h6, dacht Koedoot via een combinatie een kwaliteit te winnen, maar hij overzag simpelweg dat zijn paard ook door de koning geslagen kon worden.

Corné Niemantsverdriet stelt zich elk seizoen het doel om (minimaal) 50% te scoren. Zowel voor als na deze avond voldoet hij (nog) aan deze doelstelling. In zijn partij tegen jeugdspeler Joost van Eenennaam kwam hij een pion voor, maar stonden de zwarte stukken actiever. Uiteindelijk werd het evenwicht niet verbroken en besloten beiden tot remise.

Tenslotte wist Raymond Leemreijze zijn tweede overwinning van dit seizoen te boeken door met de witte stukken Hans Smits te slim af te zijn.