Simultaan Herman Grooten
Geplaatst 19 december 2008
Geslaagd! Dat was de mening van iedereen die afgelopen vrijdag de festiviteiten rondom het 25 jarig jubileum bijwoonde. Met een totale opkomst van ruim 30 (oud-)leden sluit het bestuur van schaakvereniging Denk en Zet zich hier volledig bij aan. De festiviteiten werden om 17.00 uur in gang gezet door een buffet van alle huidige junior –en seniorleden bij de lokale Chinees. 

Om 20.00 uur werd het avondgedeelte in gang gezet door een speech van voorzitter Peter van de Breevaart, waarin hij de historie van de vereniging langs liet komen. Daarna was het toneel cq de schaakzolder voor internationaal schaakmeester Herman Grooten, wie speciaal voor het jubileum was gecharterd. Na een bedankwoord en de overhandiging van een presentje voor de vereniging aan de voorzitter liet Grooten op het demonstratiebord zien dat zelfs schaken met vier koningen tot mat kan leiden. 

Vervolgens werd de simultaan gestart waarbij Grooten het tegen 30 tegenstanders opnam. De eerste overwinning van Grooten liet niet lang op zich wachten. Het meest recente seniorlid Frans ten Brink ondervond aan den lijve dat het nog een heel lange weg is naar de schaaktop… Omwonenden en toevallige voorbijgangers zullen niet in de gaten hebben gehad dat de zolder zo druk bezet was, omdat iedereen zich in volle concentratie op de borden stortte. Deze optimale concentratie werd mede mogelijk gemaakt doordat José en dochter Lindhout de schakers regelmatig van een natje en droogje voorzagen. Misschien dat Wilco Lindhout werd geïnspireerd door de aanwezigheid van zijn vrouw, maar in ieder geval was hij de eerste die succes wist te behalen tegen Grooten (hoewel Lindhout in eerste instantie nog niet geheel tevreden was met de remise). Om 22.00 uur werd de simultaanseance kortstondig onderbroken voor een champagnetoast op de afgelopen – en komende – 25 jaar. Dit bleek ook een tactische zet te zijn van de Denk en Zetters, want na de pauze had Grooten even moeite om zijn ritme terug te vinden. Desondanks maakte hij zijn status als internationaal meester volkomen waar door maar twee partijen te verliezen. De gelukkige Denk en Zetters waren Corné Harmsen en Peter van de Breevaart. Harmsen gaf in de opening een pion weg, maar veroverde een kwal(iteit) welke hij niet meer uit handen gaf. Van de Breevaart vocht zich terug na een belabberde opening en wist via een mooi schijnoffer van zijn dame Grooten te bedwingen. De jeugdspelers Marcel van de Berge en William Flikweert maakten het Grooten nog verrassend moeilijk, waarbij William de jeugdprijs in de wacht sleepte. 

Om 24.00 uur werd de avond officieel afgesloten en is het aftellen naar het volgende jubileum begonnen!