Sebastiaan Koedoot aan de leiding
Geplaatst 11 november 2011
Na zijn overwinning vorige week op de kampioen van het afgelopen seizoen heeft Sebastiaan Koedoot wederom goede zaken gedaan door van Bart Hertog te winnen. Laatstgenoemde is ongetwijfeld aan zijn sterkste seizoen bezig en had ook in deze partij prima kansen. Na de Caro-kann van Koedoot met lange rochade van beide kanten kwam Hertog ruimtelijk beter te staan. Dit resulteerde in stukwinst maar Koedoot kreeg daar wel drie en later een vierde pion voor terug. Hertog probeerde extra kansen te creeren door zijn loper terug te offeren maar kreeg daar, vanwege tussenschaakjes, te weinig pionnen voor terug, waarna hij zich gewonnen gaf.
Na zijn misstap van vorige week was Dig de Graaf deze keer iets gemotiveerder aan zijn spel bezig en gaf geen kans aan Johnny van den Berge. In een Spaanse partij lukte het Van den Berge niet om uit het centrum weg te raken doordat De Graaf de middelste lijnen had open gegooid. Van den Berge probeerde met zijn lichte stukken nog te verdedigen maar gaf na ruim een uur spelen op.

Ook snel klaar waren Andries de Meyer en Guido van de Breevaart. Na afruil van de dames op d8 was het De Meyer die positioneel beter kwam te staan. Toen hij nog enkele stukken afruilde, kon het de buit binnenhalen. Broer Rick van de Breevaart bracht het er beter van af door te winnen van Jan van der Sleen. Na de drakenvariant van het Siciliaans was het laatstgenoemde die prima kwam te staan vanwege zwart's minder sterke dubbele fianchetto-opstelling. Van der Sleen ging echter in de fout door zijn dame weg te blunderen waardoor hij direkt op kon geven. In plaats te blunderen had hij zelf de dames af moeten ruilen met prima kansen op gelijk spel.

Raymond Leemreijze speelde een solide partij tegen Theo Blonet. Beiden zijn dit seizoen nog niet zo goed op dreef en waren aan elkaar gewaagd. Blonet besloot een stuk te offeren voor twee vrijpionnen en Leemreijze leek dit te kunnen pareren totdat hij zijn eigen loper liet vangen waardoor Blonet aan het langste eind trok. Dezelfde situatie deed zich voor op het bord bij Wilco Lindhout en Corne Niemantsverdriet maar hier gingen de punten niet naar degene die het stuk had geofferd. Lindhout was de offeraar die besloot pionnetjes te gaan snoepen op de zwarte koningsvleugel. Hierdoor moest Niemantsverdriet met zijn koning op de loop maar die kwam niet in gevaar. In het eindspel leek Lindhout met een stuk minder nog kansen te hebben totdat hij een paardvork overzag en een toren moest inleveren. Omdat dit te veel van het goede was, bracht hij de felicitaties over.