Screenshot
Geplaatst 18 september 2015
Screenshot! Dat was het eerste woord van de nieuwe koploper na het verschijnen van de ranglijst op het laptopscherm vrijdagnacht. Koploper Peter van de Breevaart kon deze vrijdagavond zijn positie niet verdedigen, dus het was zeker dat na afloop van de tweede ronde interne competitie er een nieuwe koploper zou zijn. De vijf potentiële kanshebbers voor deze positie traden deels tegen elkaar aan, zodat bij voorbaat spanning gegarandeerd was.
De eerste wedstrijd die beëindigd werd was een voorbeeld van wat adrenaline met een schaker kan doen. Corné Niemantsverdriet en Wilco Lindhout speelden hun eerste partij van het seizoen. De loper van eerstgenoemde was zojuist naar g5 gespeeld met de intentie om hem daarna eventueel naar e7 te verplaatsen, waardoor de zwarte toren op f8 en een ongedekte pion op d6 tegelijkertijd zouden worden aangevallen. Lindhout besloot dat aanval de beste verdediging is en nam de loper op g5 op de korrel door zijn zwarte dame naar g6 te spelen. Bij niet gedekte aangevallen stukken zijn er (naast negeren) twee mogelijkheden: dekken of wegspelen. Wegspelen lijkt op basis van bovenstaand verhaal de meest voor de hand liggende optie, aangezien dat een pion zou opleveren. Dekken was echter de enige juiste optie, omdat na wegspelen Lindhout via paard f3 schaak kon geven op de witte kort gerokeerde koning, welke dan niet genomen kon worden door de pion op g2 vanwege de penning. Normaal gesproken nog geen ramp, maar aangezien de witte dame op d2 stond zou dit een dodelijke vork betekenen. Spanning en oplopende adrenaline bij Lindhout: zou Niemantsverdriet het zien? Deze bleek echter bij zijn oorspronkelijke plan en speelde loper e7, waarna paard f3 gelijk volgde. Het uitvoeren van zo een zet geeft, zoals elke schaker weet, een euforisch gevoel. De adrenaline viert hoogtij en wat is het spelletje dan mooi! En zeker als je de zet erna mat in één kan geven! Waarschijnlijk zwevend op een wolk liet Lindhout de dame voor wat ze was en sloeg, nadat de witte koning naar h1 was verplaatst, met de dame in op g2. Bizar hoe snel zo een euforisch gevoel kan omslaan en hoe adrenaline nog steeds hoogtij viert, maar dan met een andere oorzaak. Het paard dat je grootste vriend was is opeens je grootste vijand, omdat je even dacht dat het een loper was… In plaats van winst van de dame, verlies van de dame en gelijk maar opgegeven in de deceptie. Ach, we hebben het allemaal meegemaakt (aan beide kanten van het bord). Volgende week weer een vrijdag!
Guido van de Breevaart wist zijn witpartij tegen Juan de Graaf om te zetten in winst. Vader Jan de Graaf speelde tegen de eerste kanshebber op de koppositie. Ibrahim Bajramovic, bekend om zijn originele speelstijl, gaf goed partij en kwam niet in de problemen. Bajramovic leek goed op weg naar twee uit twee, omdat de Graaf ‘traditiegetrouw’ in tijdnood kwam, maar juist dan is hij soms op zijn sterkst. Opeens was het mat en ging familie de Graaf toch nog met een punt naar huis.
De tweede en derde kanshebber op de koppositie waren Joost van Eenennaam en Bart Hertog. In een onderling duel liet van Eenennaam een zwarte pion tot op h5 komen, waardoor Hertog zijn paard de betere velden kreeg en na taai verzet van van Eenennaam de winst kon claimen. Met twee uit twee opent Hertog sterk dit seizoen en lijkt hij weer helemaal terug na de mindere reeks aan het einde van afgelopen seizoen.
Sebastiaan Koedoot wist zijn eerste overwinning van dit seizoen te boeken. Deze kreeg hij echter niet cadeau van tegenstander Raymond Leemreijze. Koedoot kwam een pion voor, maar hierdoor kwam zijn dame wel erg snel in het spel. Leemreijze speelde het goed en voerde de druk op (via zijn paarden op e4 en c4 ondersteund door de toren op c8) op de witte stelling, waar de dame op a2, de toren op a1 en het paard op b1 een iets te knus clubje vormden. Koedoot verdedigde nauwkeurig, maar bleef gedrongen staan en besloot na de korte rokade om met het inventieve paard naar e5 (welke gelijk geslagen zou kunnen worden) de stelling te compliceren, om zo tegenspel te krijgen. Leemreijze miste de lastig te vinden beste voortzetting paard x f2, waarna binnen een paar zetten de situatie helemaal was omgedraaid: het knusse clubje linksonder op het bord werd opeens een actief clubje en wist de zwarte stelling onder druk te zetten. Deze stellingsdruk leidde tot een plotseling mat, maar bij de meeste secure verdediging was het de vraag of de pion voorsprong ook Koedoot de winst had gebracht.
Tenslotte waren de twee laatste kanshebbers op de koppositie Rick van de Breevaart en Johnny van den Berge nog bezig. Van de Breevaart kwam al snel een pion voor, maar kon het winstpad niet vinden dan wel verdedigde van den Berge zich secuur zoals u wilt. Van de Breevaart probeerde lang om van den Berge in de fout te dwingen, maar deze liet zich niet van de wijs brengen en gaf wit niet de mogelijkheid om de extra pion op c7 te converteren door zijn koning en loper op de juiste velden en lijnen te houden. Door deze remise is de nieuwe koploper Bart Hertog. Naar eigen zeggen de eerste keer in zijn historie bij Denk en Zet! (een soort Heracles-gevoel in de eredivisie zeg maar op deze zaterdagavond dat dit verslag getypt is).
Of hij nog daadwerkelijk een screenshot genomen heeft is niet bekend, maar wegens het wederom vergeten van een usb-stick, is de stand ook nog niet op de website opvragen. Zie het maar als een motivatie voor Hertog om volgende week maar weer opnieuw te winnen.