Schaak geheelonthouding werpt vruchten af
Geplaatst 30 december 2023

“De winnaar moet het verslag schrijven, dat maakt het makkelijker”. Analoog aan de opleving van journalist Kuifje in de games-wereld  vindt deze ‘journalist’ het inderdaad niet erg om weer eens de schaakavonturen van deze vrijdagavond op te tekenen.

Het moet zo een beetje de vorige eeuw zijn geweest dat Corné Harmsen voor het laatst op de schaakzolder van het nog immer knusse oude raadhuis aanwezig was.
Daarbij vergeleken was de ruim een jaar afwezigheid van Sebastiaan Koedoot op de schaakzolder een babystap (kunnen baby’s eigenlijk wel stappen?).

Wat was de reden dat beide heren, 6 junioren en 9 andere senioren op deze natte donkere vrijdagavond de wenteltrap op waren gedraaid? Het jaarlijkse (in principe gesloten) oliebollen snelschaaktoernooi natuurlijk! Ex-winnaars Olaf van der Sloot en Rick van der Pluijm waren afwezig, maar wanneer je niet meedoet, kun je ook niet winnen. Hoewel het vooral om de sfeer (en oliebollen) gaat, was er desondanks nog een sterk deelnemersveld met (uit mijn hoofd gezegd) drie ex-winnaars en een ex-winnaar van het open jeugdkampioenschap van Tholen, alsmede diverse bekerwinna(a)r(e)s(sen).

Speciaal voor deze gelegenheid was er - naast de gebruikelijke natura prijzen en oliebollen - ook eindelijk eens een echt Zwitsers parings-programma geïnstalleerd, waarbij naast de stand in wedstrijdpunten ook keurig de WeerstandsPunten en Sonneborn–Berger score als deciders werden bijgehouden. Mocht dat allemaal nog gelijk zijn dan was de onderlinge score de eventuele verschilmaker.

Het toernooi zelf dan. Los van een ‘bye’ wist elke deelnemer een winstpartij te realiseren. En hoewel de mogelijkheid tot het claimen van de partij na het voltooien van een onreglementaire zet door de tegenstander op voorhand was meegegeven, waren er diverse mensen zo sportief om dat niet te doen. Althans niet in eerste instantie, maar soms alsnog wanneer ze wat meer in tijdnood kwamen 😉 Niets mis mee, dat is de aard van het spelletje (of sport). Een speciale vermelding daarbij is voor Raymond Leemreijze: in de eerste twee ronden deed hij een onreglementaire zet, welke ook geclaimd werd… Ach met 0 uit 2 kan het alleen maar beter gaan!

Na de tien ronden was er uiteindelijk een duidelijke top 5 (7 tot 8,5 punt). De nummers 6 t/m 17 moesten het stellen met minimaal 2 punten minder. In de ronden 2 tot en met 7 waren ‘de clashes’ tussen de titelpretendenten. En ja zoals iedereen wel eens blundert, heeft iedereen ook wel eens geluk (dat de tegenstander blundert). Het mooie van deze avond was dat de eerste 9 ronden (van de 10) iedereen continu moest ‘presteren’, omdat de persoon er net onder in de ranglijst maximaal maar 1 punt achter stond.

Natuurlijk kan ik met een knipoog zeggen dat uiteindelijk iedereen staat waar hij/ zij hoort te staan. Toch staat elk potje, tegen wie dan ook, op zich. Van mezelf uitgaand (“de winnaar schrijft het verslag”) gaf Joost een paard weg in gelijke stelling, stond Dig 2 pionnen voor maar was er compensatie doordat zijn toren op de half open a lijn nog op a1 (pion op a2) stond, waarbij op de compleet open b-lijn zijn paard ook nog eens op b1 stond. Paardvork schaak op dame bracht me duidelijk voordeel en uiteindelijk gaf Dame x toren a5 de doorslag omdat bij terugslaan de toren op b1 kaal eraf gemept zou worden.

Had ik dan alleen maar geluk? Nee tegen Rick in gelijke stelling blunderde ik mijn a1 toren met als bonus verliezend mat in 2. En in de negende ronde tegen Mariët bood ik remise aan in een stelling waarin ik een pion voor stond, maar zij een zesde rij vrijpion had en ik voor mijn gevoel niets meer leek te hebben dan zetherhaling (zij moest de vrijpion blijven dekken met dame alsmede dekte die dame haar op de achterste rij gepende paard: dame verplaatsen zou tot mat leiden). Ze besloot heldhaftig, mede gezien tijdverschil, om door te spelen, maar nadat ik haar vrijpion kon slaan had ze met twee pionnen achterstand geen troef meer over. Haar zus(je) Nicoline vond remise in de laatste ronde tegen mij wel een goed idee en ja dat halfje bracht haar net 1 positie boven Mariët. Het kan verkeren!

Uiteindelijk mocht Sebastiaan met 8,5 uit 10 de eerste natura keuze maken. Joost en Rick hadden beiden 8 punten, waarbij Joost 1,5 WP meer had. Dig en Corné vielen met 7 punten net buiten het podium.

Los van bovenstaande beschouwingen heb ik weinig mee gekregen van de overige partijen. Wel was het onwijs gezellig met ouderwetse grappen, grollen en verbale kwinkslagen. En top dat de meeste jeugdleden aanwezig waren! Een dergelijk gezamenlijk toernooi bevordert toch de band tussen jeugd en senioren.

Teruggrijpend naar de titel van dit stukje: dan klopt die toch niet? Corné was immers veel langer niet op de schaakzolder geweest? Dat klopt, maar ‘stiekem’ schaakt hij sinds zijn laatste verhuizing elke week bij De Zwarte Dame in Kruiningen.

Ja dat is ook die vereniging waar Sebastiaan door diens voorzitter lang geleden is ‘’geridderd’ tot erelid (officieus, vanwege meerdere bewezen diensten in het clubbelang van De Zwarte Dame).

En ja, dat was ook de organiserende vereniging van het onlangs gehouden Zeeuws kampioenschap snelschaken voor teams waar Sebastiaan na ruim een jaar opeens zijn ‘comeback’ maakte als onderdeel van het viertal van Denk en Zet. Wil je deze avonturen (die niets te maken met sigaren van de farao) teruglezen? Dat kan HIER. U bent gewaarschuwd: het betreft dezelfde journalist als bovenstaand heldenepos.

Een beetje journalist heeft zich te houden aan de gedragscode, waaronder het credo dat “de journalist zo eerlijk en volledig mogelijk bericht”. Ik beken dan ook met schaamrood op de kaken, dat ik weliswaar in clubverband (en andere fysieke ‘over the board’ ontmoetingen) ruim een jaar niet actief ben geweest, maar mijn jaaroverzicht op chess.com geeft aan dat mijn langste reeks aller tijden 769 dagen is.
Ok, ik heb mezelf  in de loop van 2020 aangemeld, dus theoretisch kan die range ook ergens in 2020 tot ergens in 2022 hebben gelopen. Enfin, misschien maar eens een accountant charteren om dat te laten beoordelen dan wel controleren…

Iedereen een mooie jaarwisseling en een gezond 2024 toegewenst! (uiteindelijk blijft schaken bijzaak: maar dat is niet als journalist, maar op persoonlijke titel als individu gezegd).

Eindstand na 10 ronden:
Sebastiaan 8,5
Joost 8
Rick 8
Dig 7
Corné 7
Alec 5
Adrian 5
Daniël 5
Nicoline 4
Mariët 3,5
Raymond 3,5
Willard 3
Peter 3
Bryan 3
Jason 3
Ruben 2,5
Xinyi 1