Ruime overwinning eerste team
Geplaatst 15 januari 2010
Het eerste team van Denk en Zet heeft een ruime 5-1 overwinning geboekt op Goes 3. De eerste helft van de avond leek het hier niet direkt naar uit te zien en de uitslag is dan ook enigszins geflatteerd. 

Een van de partijen die de hele avond wel positief leek uit te pakken was die van Johnny van de Berge. Hij kwam op het tweede bord na een damegambiet tegen D. de Feijter positioneel beter te staan en kon dit vasthouden tot aan het eindspel. In de tussentijd wist hij een pion te winnen maar toen de Goesenaar plotseling zijn paard ook nog weggaf was de strijd gelijk gedaan.

Op het eerste bord speelde Dig de Graaf een tamme wedstrijd tegen J. Tholenaar. In een Siciliaan behield hij het loperpaar maar de Goese nestor had de ruimte op de koningsvleugel en een sterk centrum. Omdat in de tussentijd betere perspectieven ontstaan waren op de overige borden besloot De Graaf remise aan te bieden wat vrij snel werd geaccepteerd.

Een van de partijen waar het dubbeltje anders had kunnen vallen was bij Theo Blonet op het zesde bord. In een Franse partij had hij tegen R. Woltering weliswaar een prima stelling opgebouwd maar gaf een kwaliteit weg toen hij even niet op zat te letten in zijn aanvalsdrift. Gelukkig kon hij weer snel een stuk winnen en toen na het optrekken van de rookwolken ook nog enkele pionnetjes meegesnoept waren was het pleit beslecht. 

Peter van de Breevaart koos op het vierde bord voor het koningsgambiet tegen A. Kok. Hij kreeg via de open e en f lijn een prima aanval ondanks dat hij een van zijn sterke lopers afruilde. Door zijn sterke aanval moest Kok zijn kwal geven en toen hij bij een verkeerde voortzetting ook nog zijn loper op h4 liet opsluiten was, kon hij de felicitaties overbrengen aan Van de Breevaart sr. 

Op het vijfde bord kwam Joris van Dijke goed weg tegen de Goese jeugdspeler J. Aarts. Na een Siciliaanse verdediging deed Van Dijke de foutieve zet b6 en verzwakte daarmee een aantal cruciale velden. De Goesenaar maakte optimaal gebruik en verdubbelde zijn torens op de open d lijn waardoor Van Dijke in de verdediging moest. Toch was het de Tholenaar die de kansen deed keren want bij afwikkeling naar het eindspel stond hij een pion voor. Dit was echter niet voldoende voor de winst waarna de vrede werd getekend.

De meest bizarre partij van de avond kwam op naam van Rick van de Breevaart op het derde bord. Tegen N. de Feijter deed hij de spreuk “een paard aan de rand is een schand” eer aan. Na zijn paard op h5 te plaatsen zette hij de zaak op scherp zeker nadat hij een vergiftigde pion op e4 probeerde te winnen. Door een penning ging dat stuk namelijk verloren. Van de Breevaart probeerde de stelling nog complexer te maken en offerde nog maar eens twee stukken om mat te forceren maar dit bleek geen haalbare kaart. Nadat iedere speler nog enkele minuten op de klok had staan ging plotseling het licht uit bij de Goesenaar. Ondanks drie stukken voorsprong en meer tijd op de klok verspeelde hij zijn dame en daarna ook nog twee stukken, waardoor hij alsnog zijn koning moest omleggen.

Hierdoor kwam de uitslag op 5-1 waarna Denk en Zet nog steeds met de maximale score aan de leiding gaat in de eerste klasse.