Rick van de Breevaart wint subtopper
Geplaatst 26 maart 2010
In de strijd om het eremetaal heeft Rick van de Breevaart in een direkte confrontatie met Jan de Graaf zijn tweede plaats versterkt. Van de Breevaart toverde een koningsgambiet op het bord die De Graaf niet helemaal goed aanpakte waardoor zijn dame vast stond op f6. Van de Breevaart liet na te rocheren om daarmee versneld een aanval op de damevleugel op te zetten. Dit kwam goed uit de verf met name nadat De Graaf verzuimde een stuk te offeren om het centrum open te breken en de witte koning in gevaar te brengen. Van de Breevaart kon doordrukken en het volle punt bijschrijven.
Dig de Graaf kon zijn ruime voorsprong vasthouden door te winnen van Marcel van de Berge. Lange tijd kon de jeugdspeler stand houden maar uiteindelijk nam De Graaf de touwtjes in handen en kreeg controle over het centrum. Toen Van de Berge het foutieve f3 deed was het een paar zetten later gelijk gebeurd vanwege materiaalverlies.
Na zijn lange vakantie had Theo Blonet in zijn eerste partij bij terugkomst nog moeten berusten in remise maar nu liet hij winst noteren. In een Siciliaan had hij vanaf het begin via de open d lijn duidelijk het initiatief tegen Ibrahim Bajramovic. Laatstgenoemde ging in de fout waardoor hij een kwaliteit moest inleveren. Nadat Blonet via de diagonaal zijn pijlen begon te richten op h7 probeerde Bajramovic nog wel via zijn f pion een aanval op te zetten op de koningsvleugel. Hij kwam daarbij echter een paar zetten tekort en liet uiteindelijk zijn paard vangen op g6 via een opgespeelde h pion en toen was het kat in bakkie.
Deze speelronde was er ook weer een miniatuurtje te bewonderen ook al werd er nog langer doorgespeeld. Winnaar van deze partij was Corne Harmsen die nog maar zijn tweede partij speelde in de interne competitie en voor de eerste keer punten kon bij laten schrijven. Slachtoffer was Wilco Lindhout die in de Scandinavische opening even was vergeten dat zijn paard ongedekt stond op h4 en daardoor al snel moest vechten tegen de bierkaai. Dat bleek uiteindelijk een onmogelijke taak.
De strijd op het bord bij Raymond Leemreijze en Corne Niemantsverdriet ging bijna de hele partij gelijk op. In een Italiaanse partij hadden geen van beide spelers voordeel kunnen bereiken. Nadat Niemantverdriet druk uitoefende met zijn loper en dame op de diagonaal a8-h1 was wit verplicht tot dameafruil op g2. Hierbij vergat Leemreijze echter dat zijn paard in de penning stond en moest het daardoor inleveren. Bij het ingaan naar het eindspel was dit voldoende voor Niemantverdriet om de winst te pakken.