Remise is geen optie in ronde 20
Geplaatst 02 februari 2018

Ronde 20 van de interne competitie kende geen remises. Daar waar Theo Blonet vorige week nog Daniel Scherpenisse (die nu oneven was) doceerde over het Siciliaans, liet hij nu na de partij volwassene Hans Smits zien waar Smits het beter had kunnen spelen om verlies te voorkomen (dan wel uit te stellen).

 

Koploper Sebastiaan Koedoot had verrassend weinig moeite nodig om nummer twee Joost van Eenennaam te verslaan. Na een zet of vijf had hij al ruim -1 voordeel en hoewel de stelling hierna complex oogde (en ook was) gaf hij van Eenennaam geen kans op tegenspel. Bij onafwendbaar stukverlies geloofde de youngster het wel.

 

Adrian Stoutjesdijk wist de misschien nog steeds in vakantiestemming verkerende Raymond Leemreijze te verschalken. De andere jongeling Juan de Graaf moest deze week de andere zijde van de medaille 'bewonderen'. Tegen Wilco Lindhout kon hij geen geniepigheidjes uitvoeren en dan verlies je meestal bij materiele achterstand.

 

Andries de Meyer had met de zwarte stukken een mooie overwegende stelling opgebouwd tegen Johnny van den Berge: toren op c2 en de dame ook nog op de c-lijn met daarbij ook iets verder opgeschoven pionnen op de damevleugel. Een stelling met voldoende perspectief om (geduldig) op winst te spelen, maar de Meyer dacht een matcombinatie te zien door een schijnoffer van zijn paard op f3. Het schijnoffer bleek echter schijn, waardoor het paard eraf ging en de Meyer zijn hele zorgvuldige opgezette pot in rook zag opgaan.

 

Met deze overwinningen deden Blonet, Koedoot, Stoutjesdijk, Lindhout en van den Berge goede zaken door een paar plaatsen te stijgen, respectievelijk de koppositie te verstevigen.